Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова участва в тържественото отбелязване на 24 май с българите в Босилеград

Снимка: пресцентър на Президентството

Българите в сръбския Босилеград търсят съдействие от властите у нас за решаване на проблемите си. Това стана ясно по време на посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Босилеград.

Там тя участва в тържественото отбелязване на 24 май.

Йотова пое ангажимент до месец президентството да организира среща в София по поставените от сънародниците ни проблеми.

При срещата си с нашите сънародници в Културно-информационния център тя подчерта:

"Няма нищо по-естествено от това да бъдем заедно на 24 май. За разлика може би от много други празници, 24 май е ден, в който забравяме конфликтите, различията помежду си. Събира ни и нещо много важно - това е едно огромно, духовно пространство. На всички българи по целия свят".

Йотова обяви, че се надява скоро да се решат проблемите с българските учебници в Сърбия, където българите са признати за малцинство и с конституционни права.

"Но, струва ми се, че има още какво да постигнем в тази посока. България винаги ще стои зад вашите права, разбира се, на нивото на добросъседските отношения".

През есента в Босилеград ще се проведе бизнес форум, на който се разчита да се съживи икономически района на покрайнините, съобщи посланикът ни в Сърбия Петко Дойков, но сънародниците ни разчитат на президентската институция да придвижи нерешени въпроси.

"На това разчитаме, на помощта, категорична, без компромиси към държавата Сърбия. Държавата България много отстъпки прави на сърбите".

пресцентър на Президентството

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна