Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

80 български и македонски деца рисуваха картини от двете държави

Снимка: Здравка Маслянкова

80 български и македонски деца от Велико Търново и скопската община Чаир рисуваха пейзажите, историческите забележителности и хората от двете държави.

Изложбата "Нарисувай ми България, нарисувай ми Македония" с детските творби беше открита в деня на славянските първоучители Кирил и Методий в центъра на Велико Търново. Тя е в резултат на партньорството между средното училище "Вела Благоева" и училище "Исмаил Кемали" в албанската община Чаир в Скопие.  

"Аз представих в рисунката си една известна винарна", каза Михаил Михов. 

"Аз рисувах една църква, верски обект в България, която много ми хареса и която искам да посетя", разказа Лела Бихорац. 

Посланието е за добросъседство, сътрудничество и уважение, заявиха училищните директори Бурбуче Имери и Ангел Янчев:  

"Децата и младите са тези, които трябва по друг начин да живеят, не с политика, не със стържене между двата народа", каза Имери. 

"Но се надяваме тези отлични отношения, които ние демонстрираме, нашите ученици, ще помогнат за това в края на краищата междудържавните отношения да се нормализират", посочи Янчев. 

Изложбата с детски рисунки ще бъде представена в училището в Скопие на 8 септември – националния празник на Северна Македония.


Снимки: Здравка Маслянкова


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.