Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 са вече убитите при стрелба в начално училище в Тексас

| обновено на 25.05.22 в 03:06
Снимка: БГНЕС

18 деца и трима възрастни са вече жертвите на стрелбата в град Увалде, щата Тексас, заяви сенаторът от района Роланд Гутиерес.

Пред Си Ен Ен  той каза, че информацията за нарасналия брой убити в началното училище в града му е била съобщена от местни рейнджъри. Гутиерес определи 18-годишния нападател като объркан и поясни:

"Той е посещавал гимназията в Увалде и за съжаление на 18-ия си рожден ден си е купил две пушки. Това е първото нещо, което е направил, когато е навършил годините преди известно време. Има и неща в социалните мрежи, заплахи като "Децата да внимават", смятам, че това ще стане ясно в следващите дни. Без думи съм от всичко това, много съм натъжен заради станалото в моя избирателен район и тази общност."

Според други източници младежът е разполагал с пистолет и полуавтоматична пушка.

В предишни информации се казваше, че учител и най-малко 14 ученици и учител са убити при стрелбата в град Увалде, в близост до Сан Антонио и до мексиканската граница. Поне още 15 души са ранени.

В училището учат около 500 деца от втори до четвърти клас. 

"Стрелецът е Салвадор Рамос, на 18 години, който живее в Увалде. Смята се, че той е оставил колата си е влязъл в училището, като е имал пистолет. Предполага се че може да е разполагал и с пушка, но това все още не е потвърдено. Нападателят е мъртъв и се смята, че е бил застрелян от полицаите, които са дошли на мястото", съобщи малко след инцидента губернаторът на Тексас Грег Абът.
Главният прокурор на щата Кен Пакстън предложи учителите и друг административен персонал в училищата да разполага с оръжие. Това според него може да спре нападателите докато пристигнат представители на полицията.

"Да въоръжим потенциално учителите и другите администратори, които имат подготовка, защото първите отзовали се на сигнала представители на властите обикновено не могат да стигнат навреме, за да предотвратят стрелбата. Това не е възможно, освен ако нямате полицай във всяко учебно заведение. Затова смятам, че трябва да се направи повече в самите училища."

Президентът Джо Байдън е информиран за случилото се в Увалде и предстои да направи изявление. Той е наредил флаговете на Белия дом и други обществени сгради да бъдат спуснати наполовина до залез на 28 май в знак на почит към жертвите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!