Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проруските сепаратисти са превзели град и две селища в Донецка област

| обновено на 25.05.22 в 18:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските войски възобновиха тази сутрин щурма на Северодонецк и Лисичанск - двата града, които са последната опора на украинските сили в Луганска област. Според украинската страна руската армия се стреми да превземе Северодонецк и съседния Лисичанск, които са сред малкото останали градове под украински контрол в Донбас.

Северодонецк е под постоянен обстрел, местните власти съобщават за нови жертви сред мирните жители, които не са успели да се евакуират.

В разположения на запад град Славянск все повече хора напускат в направление към по-безопасни райони, съобщава агенция Ройтерс.

В Централна Украйна обаче също "заваляха" ракети. Един човек загина при обстрела в град Запорожие. В Кривой Рог още по на запад бе разрушена промишлена фабрика.

Междувременно руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се опростява процесът по придобиване на гражданство за жителите на окупираните украински райони - Херсон и Запорожие. Съгласно указа за двете области ще важат същите правила, които действат от 2019 г. за жителите на сепаратистките райони Донецк и Луганск.

Рано тази сутрин в Запарожие е имало руски ракетен обстрел, съобщи градската управа в канала си в социалната мрежа "Телеграм". Все още няма информация за жертви и нанесените щети.
Руската офанзива в Донбас напредва. Най-малко 14 цивилни са загинали при бомбардировките в Донецка и Луганска област през изминалото денонощие.
Руски сапьори са завършили разминирането на пристанището в окупирания град Мариупол, което е най-голямото украинско пристанище на Азовско море. Разминирането му дава възможност на Русия да превозва по-лесно стоки и, евентуално, войски в окупираните територии между Крим и Донецк. Министерството на отбраната в Москва съобщи, че ще осигури от 8 часа местно време коридор за безопасно преминаване от Азовско до Черно море. 

Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи хранителни стоки, да напуснат Украйна. Това съобщи руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от агенция Интерфакс.

В украинските пристанища на Черно море са блокирани около 70 кораба от 16 държави.

Другото голямо пристанище, окупирано от руснаците през март - Херсонското, остава неизползваемо, тъй като украинските военни са минирали изхода от Днепърския лиман.

Проруските сепаратисти са превзели град Светлодарск и още две украински селища в Донецка област, потвърди управителят на областта Павло Кириленко. Светлодарск е около 60 километра югозападно от град Северодонецк, където е съсредоточен основният натиск на руската армия през последните дни. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви едностранно спиране на огъня, за да могат цивилните да напуснат обсадените украински градове. Украинският президент Володимир Зеленски нарече изказването "патетична лъжа".

За трите месеца от началото на войната са регистрирани над 20 хиляди предполагаеми военни престъпления, съобщи украинският вътрешен министър Денис Монастирски.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи по време на Световния икономически форум в Давос платформа за възстановяването на Украйна след войната. Неясно остана финансирането на възстановителните работи. Фон дер Лайен подчерта още, че предоставянето на статут на страна - кандидат за членство в ЕС, включително и на Украйна, не е "гратисен билет" и няма "пряк път" към членството.

"Украйна в крайна сметка ще бъде част от Европейския съюз", заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон след среща с вицепремиера на Украйна по евроатлантическа интеграция Олга Стефанишина. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна