Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РЗИ настоява за спиране на водата на зографницата до крепостта Царевец, раздавана с лечебна цел

Лечебна вода на зографницата до крепостта Царевец
Снимка: Здравка Маслянкова

Регионалната здравна инспекция във Велико Търново сигнализира полицията и прокуратурата с настояване незабавно да се спре водата на зографницата до крепостта Царевец, която се раздава като лечебна на болни от цялата страна. Според здравните власти водата е опасна за здравето на хората.

След многобройни запитвания и сигнали в РЗИ Велико Търново здравните власти през миналата седмица са взели проба и са направили анализ на водата, която извира в зографницата на Стоян Недев и параклиса "Свети Георги". Пред ателието му се извиват опашки от болни хора от цялата страна, които срещу пет лева получават бутилка от водата, за която се твърди, че е жива вода и лекува всякакви болести. 

Водата не е годна за пиене и е опасна, коментира д-р Евгения Недева, директор на здравната инспекция:

"Отклоненията са по показател Ешерихия коли, колиформи, Ентерококи и нитрати. Ние смятаме, че ползването на вода от неконтролиран водоизточник, още повече с претенции за лечебни свойства, и лошите микробиологични резултати крият риск крият риск за здравето".

От РЗИ са изпратили сигнални писма до полиция, прокуратура, Басейнова дирекция, Екологичното министерство, областната управа и кмета на Велико Търново с настояване водоизточникът незабавно да бъде спрян. Започнали са проверки на компетентните институции.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени