Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: Украйна е разочарована от "ветото" на Унгария върху санкциите на ЕС срещу руския петрол

Украинският външен министър Дмитро Кулеба участва на Световния икономическо форум в Давос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза на Световния икономически форум в Давос в сряда, че страната му е "разочарована", че Европейският съюз тепърва ще наложи шестия пакет от санкции срещу Русия, защото Унгария "де факто" налага вето на този ход и допуска санкциите да продължават да "висят във въздуха", предаде Ройтерс.

Кулеба също така посочи, че Киев се нуждае от повече оръжия от своите партньори, като подчерта, че фокусът трябва да бъде върху придобиването на ракетни системи за залпово изстрелване, тъй като именно там се крие най-големият "дисбаланс" между украинските и руските сили. Той отбеляза, че Украйна работи с различни страни за получаване на такива оръжия.

Украинският външен министър отбеляза, че Украйна се нуждае от тежко въоръжение от Запада, за да предотврати по-нататъшни смъртни случаи на своите войници и цивилни.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Кулеба каза, че разбира, че Германия няма да бъде страната, която да бъде водеща при доставките на тежко въоръжение за неговата страна, но настоя, че немските танкове Leopard са "мечта" за Киев.

"Ако не получим тежко въоръжение, ще ни убият“, твърди министърът. Той отбеляза, че Украйна е наясно с критиките, че "натиска твърде много" с исканията за оръжия, но заяви, че Германия би настоявала още по-силно, ако бъде атакувана и хората й умират. Кулеба допълни, че, разбира се, не желае нищо подобно на Германия.

Украинският външен министър също така критикува Русия, че тя обвинява западните санкции срещу Моква за глобалния недостиг на храна.

Заради руските условия за отваряне на украинските черноморски пристанища Дмитро Кулеба обвини Кремъл, че "изнудва" международната общност.

Той отбеляза, че предложените от руската страна коридори за евакуация остават голяма загриженост и "въпрос на доверие" за Украйна.

"Как да гарантираме, че в момента, в който създадем този безопасен коридор и влизането в пристанището е разминирано, как да се уверим, че през нощта или рано сутринта Русия няма да наруши споразумението за безопасно преминаване и нейните военни кораби "се шмугнат" в пристанището, за да атакуват Одеса“, посочи Кулеба.

Украинският външен министър подчерта, че тази загриженост за сигурността е "не само на Украйна, но и на страните и корабните компании, чиито плавателни съдове ще участват в такива коридори за евакуация, защото не искате корабите ви да бъдат държани за заложници".

Кулеба призова международната общност да "убие руския експорт", тъй като, "всеки долар и всяко евро, които Русия печели от търговията си, са инвестирани в поддържането на Путиновия режим и на руската машина за военни престъпления", съобщава Ройтерс.

Дмитро Кулеба също така посочи, че все още вярва, че войната с Русия ще приключи чрез дипломация. "Всички войни завършват чрез дипломация", заяви Кулеба по време на брифинг за пресата в Давос.

Коментирайки икономическите предизвикателства, Кулеба каза, че икономиката на Украйна се е оказала по-устойчива в сравнение с оценките, предоставени от съюзническите страни преди атаката на Русия на 24 февруари. Киев обаче се нуждае от 5 милиарда долара на месец, за да поддържа икономическа стабилност, като най-значимите финансови вноски идват от Европейския съюз и Съединените щати.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна