Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна няма да прави териториални отстъпки в името на мир с Русия

| обновено на 26.05.22 в 12:16
Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна няма да отстъпи от територията си на Русия в името на мира, заяви президентът Володимир Зеленски. Четвърти месец продължава руската военна инвазия в страната.

Украинските военнопленници, държани в подкрепяните от Русия самопровъзгласили се Луганска и Донецка народна република, наброяват около 8 000, заяви официалният представител на Луганск Родион Мирошник.

Руските сили са подложили на обстрел повече от 40 града в източния украински регион Донбас, съобщи украинската армия, заплашвайки да затворят последния основен път за бягство за цивилни, хванати в капан по пътя на тяхната инвазия, която продължава вече четвърти месец.

Междувременно британското министерство на отбраната съобщи, че руските военновъздушни сили са претъпели няколко тактически провала в Украйна. Като причина се посочва, че те са били ангажирани в мисии по-подходящи за силно бронирана пехота.

Руското министерство на отбраната обеща да отвори два морски коридора, за да могат чуждестранните кораби да напуснат пристанища в Черно и Азовско море. Според информацията пристанището на Мариупол функционира отново след три месеца боеве в града.

Във видеообръщението си тази нощ президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който предложи Украйна да отстъпи територия на Русия:

"Каквото и да прави руската държава, все се намира някой, който казва: "Нека се съобразяваме с нейните интереси". Тази година това прозвуча отново в Давос. Господин Кисинджър изплува от дълбокото минало и казва, че уж е необходимо да се даде на Русия парче от Украйна, за да нямало отчуждаване на Русия от Европа".

Зеленски беше категоричен, че Украйна няма да отстъпи от територията си за сметка на мирно споразумение с Русия.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза Зеленски, като имаше очевидно предвид руския президент Владимир Путин.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО, че "не прави абсолютно нищо" срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно приветства "революционните решения" на Европейския съюз.

"Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо", каза Кулеба в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Министърът допълни, че в началото на войната украинците са възприемали НАТО като "истинска сила", а ЕС като институция, която може само да "изразява безпокойство".

"Войната обаче направи така, че маските да паднат", каза Кулеба. "Видяхме как ЕС взема революционни решения, които самите ние не очаквахме да бъдат взети", допълни министърът.

Украинската фолклорна рап група "Калуш Оркестра", която спечели конкурса "Евровизия", съобщи в Инстаграм, че продава своя трофей, за да събере средства за украинската армия. Групата наскоро обяви, че ще пътува из Европа, за да събере средства за Украйна и нейните въоръжени сили.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!