Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ИПИ: Ден на данъчната свобода

Днес е Денят на данъчната свобода за 2022 година. Икономистите от Института за пазарна икономика са изчислили, че 146 дни работим за държавата тази година, за да осигурим приходите в държавния бюджет.

Държавният бюджет предвижда публични приходи от над 57 милиарда лева през годината. Ако за ден изработваме по средно 392 милиона лева, изчислено на база прогнозирания БВП в размер на 143 милиарда лева, то необходимите ни дни, за да попълним държавната хазнаq са 146. Това е формулата, която икономистите използват. 

Общо за преки данъци и здравните и социалните осигуровки са необходими 58 дни - 24 дни за преки данъци и 34 дни - за осигурителните фондове. 

За косвените данъци са нужни 54 дни, като близо 38 са само за приходите от ДДС. 

Предстоящата актуализация на бюджета и приемането на мерките срещу инфлацията ще изместят Деня на данъчната свобода още по-назад, прогнозират икономистите и отбелязват, че заради кризата данъчната свобода се измества в края на май.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.