Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в Рила вече обхващат около 500 декара, в гасенето се включи и хеликоптер

| обновено на 27.05.22 в 17:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хеликоптер на Военновъздушните сили участва в гасенето на двата пожара във високата част на планината Рила, като вече направи две облитания, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. Над 80 пожарникари, горски работници и служители на Природен парк "Рила" гасят двата пожара, които са обхванали територия от около 500 декара, като единият пожар е локализиран.

Техника проби преспите сняг при хижа "Македония", за да се осигурят допълнителни подходи към пожарите, казаха за БНР от Югозападното държавно предприятие. Тази сутринта пожарите се разраснаха - този  в местността "Радовица" е обхванал около 250 декара, а пожарът в местността "Чаушов дол" – 120 декара, на около 1 800 м надморска височина, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.

Единият от пожарите във високата част на Рила планина вече е локализиран, а другият е под контрол и разрастването му е спряно, каза за БНР след 16.00 часа началникът на Противопожарната служба в гр. Рила Стефан Тахтаджийски.

В района на пожара се качи и главен комисар Николай Николов, Началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Ситуацията вече е под пълен контрол.

На третия ден от потушаването на пожарите тази сутрин техника проби преспите сняг при хижа "Македония", за да се осигурят допълнителни подходи към пожарите в местността "Радовица" и към пожара в местността "Чаушов дол".

Условията в района обаче остават изключително тежки, затова не се допуска участието на доброволци. В много участъци има каменисти склонове, има опасност и от падащи дървесни отломки. 

Ирина Жерева, говорител на Югозападното държавно предприятие, уточни по-рано в петък, че пожарите се разрастват, но в посока на незалесени територии.

Огнеборците и от Югозападното държавно стопанство казват, че огънят не застрашава Рилския манастир, като Светата обител остава на голямо разстояние от района на пожарите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!