Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е домакин на международна антикорупционна конференция

Кипърският президент Никос Анастасиадис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борбата с корупцията е тема на международна конференция на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която започва днес в Никозия. Неин домакин е парламентът на Кипър.

В двудневния форум на тема "Борба с корупцията, защита на демокрацията: ролята на националните парламенти" участват депутати от 30 държави членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и страни нейни партньори, представители на Световната банка, ООН, международни неправителствени организации.

В дискусиите ще бъдат обсъдени ролята на националните парламенти в предотвратяването и борбата с корупцията, както и приносът на независимите институции и медиите в този процес.

Ще бъдат представени ключови политики и добри практики в страните за справяне с това явление, за повишаване на прозрачността и отчетността в обществото.

Целта е конференцията да подпомогне националните парламенти в бъдещите им законодателни инициативи в тази област.

Правителството на Кипър е решено да се справи с корупцията, укрепвайки върховенството на закона, за което предприема промени в правната рамка и реформи. В това президентът Никос Анастасиадис увери председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Седерфелт по време на срещата им в четвъртък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени