Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги и Зеленски обсъдиха възможностите за деблокиране на износа на пшеница от Украйна

Телефонен разговор между Марио Драги и Володимир Зеленски

В телефонен разговор италианският премиер Марио Драги и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха възможностите за деблокиране на износа на пшеница от Украйна с цел предотвратяване на продоволствена криза, която заплашва най-бедните страни в света, съобщиха от кабинета на Драги, предаде Ройтерс.

Руската блокада на украинските пристанища спря доставките на зърно, на което и двете страни са основни износители. Москва обвинява Киев в миниране на пристанищата в Украйна, а Киев - Москва в изнудване.

Двамата лидери обсъдиха и последните събития в Украйна, с особено внимание към източните й региони, се казва в изявление на италианското правителство.

Драги е повторил, че Украйна може да разчита на подкрепата на Италия в конфликта ѝ с Русия, в координация с останалата част от Европейския съюз.

Украинският президент е благодарил на Драги и е изразил своята признателност за всички усилия на италианското правителство по отношение на украинската криза.

След телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в четвъртък италианският премиер заяви, че не вижда "надежда за мир" за Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна