Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: С войната си в Украйна Путин "НАТО-визира“ цяла Европа

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че войната на руския президент Владимир Путин в Украйна е обединила европейските държави срещу Москва и е подтикнала западните съюзници да се ангажират по-силно с НАТО, съобщава CNBC.

Не само, че Путин "се опитва да превземе Украйна, той буквално се опитва да заличи културата и идентичността на украинския народ", каза Байдън. "Атакуване на училища, детски ясли, болници, музеи, без друга цел, освен да елиминира културата. Пряка атака срещу основните принципи на базирания на правила международен ред".

Байдън, който говори на церемония по дипломирането във Военноморската академия на САЩ в Анаполис, Мериленд, припомни скорошните си разговори с финландските и шведските лидери, преди и двете държави да решат да кандидатстват за присъединяване към военния алианс.

"Путин "НАТО-визира" цяла Европа. И всичко това е илюстрация за външна политика, изградена около силата на съвместната работа със съюзници и партньори", каза Джо Байдън, добавяйки, "за да увеличим силата си за решаване на проблеми, да проектираме силата си отвъд това, което можем да направим сами, и да запазим стабилността в един несигурен свят".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна