Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансов анализатор: Криза след криза цената на златото се измества към по-високи нива

Снимка: PixaBay

Войната в Украйна предизвика нов пик в цената на златото. Благородният метал е конкурентна инвестиция на имотите в условията на криза.

Анализатори отчитат рекордна цена за последните 15 години, но са предпазливи в своите съвети.

От началото на годината златото поскъпва, но войната в Украйна ускорява този ръст до исторически рекорд през март.

В момента цената пада с 4%, но интересът към инвестицията в злато се запазва, коментира Иван Стойков от финансовия портал "Моите пари":

"На 8 март т.г. златото е достигнало пик в цената си, поне в последните 10-15 години - това са били 2 052 долара за тройунция. Ако не е най-високата, е една от най-високите стойности на цената, но пък оттам-нататък претърпява корекция и към момента малко поевтинява златото. Но пък при сигнали за настъпваща криза, златото в по-голяма или по-малка степен е убежище за инвеститорите."

Експерти предупреждават, че златото е актив, който може да генерира доходност, но и загуби. Успехът на инвестицията до известна степен зависи и от правилно избрания момент.

"След отшумяването на кризите цената на златото все пак е спряла до едно ниво, което е малко по-високо от това, което е тръгнало. И така - криза след криза, цената на златото се измества на по-високи нива."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна