Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния момент

Двеста бежанци се отказват да си тръгнат от Варна /ОБНОВЕНА/

| обновено на 29.05.22 в 13:12
4
Снимка: Радио Варна



Разкачиха и четирите допълнителни вагона от композицията, която отпътува от Варна за София в 10.30 часа.  Само петима бежанци се качиха на бързия влак, останалите около 200 души са се отказали в последния момент. Те трябваше да бъдат преместени в базите в Паничище и в Рибарица. 

Областният управител на Варненска област Благомир Коцев заяви, че държавата е създала пълната организация, но автобусите от "Златни пясъци" тази сутрин са пътували празни.


"Трябва да стане ясно колко бежанци желаят да заминат утре по същото време, защото това е напразно изразходване на ресурси. Екипите на полицията и журналисти бяха повече от желаещите да се преместят", съобщава репортерът Даниела Стойнова.

Вячеслав Радованов е от Одеса. Заминава за Рибарица заедно с баба си:
"Не знам къде ни карат, тук има всичко - аптеки, магазини, а там не знам какво ще е. Гледах на картата, там, където отиваме, има само една аптека, няколко ресторанта, но не знам дори дали има магазини. Не ме интересува къде ще съм, важното е да има пътешествия", каза Радованов.


Тази сутрин на жп гарата във Варна всичко беше подготвено, за да посрещне първата група украински бежанци. Преместването им от Варна към вътрешността на страната започва днес. Екипи на БЧК и НПО бяха на терен, с подготвен детски кът, вода и подкрепителна закуска.


Към 10 часа се оказа, че 200 бежанци, които трябваше да бъдат преместени във вътрешността на страната  са се отказали в последния момент.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева е във Варна, след което заминава за Бургас, за да провери каква е ситуацията с бежанците в морския град. 

Чуйте повече от Даниела Стойнова в прикачените звукови файлове.
По публикацията работи: Емилия Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна