Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията обвини Борис Джонсън в натиск по аферата "Партигейт"

Британският премиер Борис Джонсън след срещата на Г-7 в Лондон - 24 август 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън бе обвинен от лейбъристите и от либералдемократите в прикриване на истината за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. Лидери от опозицията заявиха, че премиерът действа като "долнопробен деспот".  

Либералдемократите твърдят, че Даунингт стрийт е оказал натиск върху държавния служител Сю Грей да смекчи нейния доклад за купоните, което е опит за прикриване на лъжи и нарушения на закона.

Лейбъристите пък смятат да поискат вот в Камарата на общините, след като Джонсън пренаписа министерския кодекс, така че да се даде "зелена светлина на корупцията", както посочи заместник-лидерът на партията Анджела Рейнър. Новите правила на практика позволяват министрите да се оттървават само с „извинение“ при „дребни нарушения“. Днес „Сънди таймс“ пише, че раполага с информация от политически и обществени източници, че трима висши държавни служители са се опитали да повлияят на Сю Грей да внесе промени в доклада от разследванията в навечерието на публикуването му в сряда.

"Призоваха я да не публикува някои от имената на онези, участвали в 12 от партитата в нарушение на закона, както и да промени пасажи в доклада, в които става дума за съпругата на премиера Кари Джонсън", е заявил един от източниците пред "Сънди таймс".

Опозицията призовава парламентарната комисия по стандартите незабавно да разследва предполагаемата намеса в публикуването на доклада на Сю Грей. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна