Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Василев предупреди: Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени

| обновено на 30.05.22 в 18:31
Асен Василев, финансов министър
Снимка: БГНЕС

В актуализацията на бюджета няма да се залага по-висок дефицит, съобщи вицепремиерът Асен Василев при обсъждането на антиинфлационните мерки в съвета за тристранно сътрудничество.

Минималната работна заплата също няма да се променя до края на годината, заяви Василев.

Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди вицепремиерът и министър на финансите при обсъждането на антиинфлационните мерки в съвета за тристранно сътрудничество.

Според Василев пикът на цените на газа вече е достигнат, но те ще останат на много високо ниво.

"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете".

Бизнесът изрази съмнение в ефектите от антиризисните мерки, например нулевата ДДС ставка на хляба:

"Рискуваме много продукти, които не са хляб, да започнат да се продават като хляб", коментира Станислав Попдончев от Българската стопанска камара, а негови колеги изразиха мнение, че не е честно да има нулево ДДС и за евтиния и за скппия хляб.

"Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, нали, но предполагам, че има и такива хлябове. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението", отговори Асен Василев.

Любослав Костов от КНСБ предупреди, че може да се наложи още една актуализация на бюджета, а настоящият пкает от мерки е недостатъчен:

"Минимум 3 млрд. лева допълнителни приходи, които ще се калкулират заради този номинален ръст на БВП в следствие от високата инфлация. И заради това смятаме, че нивото на амбиция по отношение на крайния ефект върху хората, върху работещите е доста малък".

А някои от мерките са дори проинфлационни, предупредиха и бизнес и синдикати.

"Що се отнася до това, дали мерките за проинфлационни - те не са. Те не повишават бюджетния дефицит. Средствата, които са иззети от държавата в следствие на инфлацията, се връща обратно при гражданите, но не се наливат допълнително средства", отговори Асен Василев.

Шофьорите ще могат да ползват намаление от 25 стотинки на литър гориво като покажат талона на автомобилите си, уточни още министър Василев.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.