Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извозват украинските бежанци от буферния център в Елхово

| обновено на 01.06.22 в 18:48
4
Снимка: Стоян Радев

Пети автобус с 34 бежанци тръгна от Центъра за временно настаняване в Елхово. Те ще бъдат извозени до база в Велинград. Другите четири автобуса бяха изпратени към Старозагорски минерални бани, Пампорово и лагерът на Министерство на образованието в Ястребино.

Малко преди 18 часа шести автобус с майски с деца очаква в двора на мигрантския център да бъде изпратен по направление.

Списъците с хората бяха основния препъни камък при организацията по транспортирането им.  

"Просто не е организирано, не е добре хората да чакат тук на слънце толкова много. За какво направиха списък, два пъти направиха списък. Съставиха един списък с деца, инвалиди и пенсионери и 10 пъти преписваха този списък", каза една от украинките.

За да спре проблемите с разпределението на хората по-рано през деня председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева разпореди на служителите си.  

"Двама колеги организират майки с деца за Ястребино, 86 човека. Отивате там за Ястребино със списъка за деца над 3 години, веднага."

По направлението към Пампорово служител на Агенцията коментира, че е хотелите там приемат и с домашни любимци.  

"Подходящ е теренът и за домашни животни."

Въпреки началното напрежение кой в кой автобус ще се качи, служителите на Агенцията за бежанците успяха да наложат ред и ситуацията вече е спокойна.

В един момент в лагера бе извикан екип на спешната помощ, защото на няколко души им прилоша от високите температури и липсата на сянка на плаца в лагера. 

"Препоръчвам да ги закарат някъде, защото състоянието може да стане още по-зле и да почнат да колабират от това слънце." 

Тази вечер на железопътната гара в Ямбол се очаква пътнически влак с още бежанци, които да бъдат извозени до Центъра за временно настаняване. Все още се уточнява броят им.


Снимки: Стоян Радев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна