Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна на финален плейоф за класиране на световното по футбол

Футболистите на Украйна ликуват на стадион „Хемпдън Парк“ в Глазгоу след 3:1 над Шотландия
Снимка: БГНЕС

Отборът на Украйна се класира за финалния бараж за класиране на Световното първенство в Катар в края на 2022 г. след като победи като гост Шотланзия с 3:1. В герои за тима на стадион „Хемпдън Парк“ в Глазгоу се превърнаха Андрий Ярмоленко, Роман Яремчук и Артьом Довбик. За домакините почетното попадение вкара Калъм Макгегър. Така Украйна ще се изправи срещу Уелс на 5 юни в спор за място на Мондиала.

Двубоят започна силно за Украйна. Възпитаниците на Александър Петраков създадоха няколко добри възможности пред Гордън, но не успяха да се разпишат. Така се стигна до 33-ата минута, когато все пак топката се озова във вратата на домакините. Руслан Малиновски намери Андрий Ярмоленко, който успя да прехвърли вратаря за 0:1.

През втората част гостите продължиха да играят вдъхновено. Четири минути след почивката те стигнаха до втори гол. Негов автор стана Роман Яремчук, който с глава засече центриране на Олександър Караваев за 0:2.

В 58-ата минута Украйна стигна до нова отлична възможност, но Ярмоленко се оказа в засада. Постепенно шотландците изравниха играха и погледнаха по-смело към вратата на Бушчан. Вратарят обаче се справи.

В 79-ата минута домакините се върнаха в мача. Тогава Бушчан не се намеси по най-добрия начин, което позволи на Калъм МакГрегър да се разпише с удар от средна дистанция. Малко след това Украйна можеше да реши всичко в срещата. Довбик се озова сам срещу вратаря, но се забави и позволи на защитник да избие топката.  

В добавеното време на мача Олександър Зубков нов добър шанс за трети гол на своя отбор. Халфът отправи удар от границата на наказателното поле, който мина покрай вратата. Минута по-късно Зинченко със страхотен пас изведе Довбик сам срещу Гордън и нападателят на Днипро-1 този път не сбърка за крайното 1:3.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна