Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС остави за постоянно в ареста заподозрения в нерегламентирани погребения

| обновено на 02.06.22 в 18:02
Георги Енев в съда
Снимка: Ани Петрова

Софийският градски съд потвърди мярката за задържане постоянен арест на погребалния агент Георги Енев. Магистратите се съгласиха с първоинстанциония съд, че разследващите са събрали достатъчно данни, уличаващи 51-годишния мъж, че е извършвал незаконни погребения на починали хора, чийто роднини са плащали те да бъдат кремирани.

13 са откритите досега тела в гробищния парк край Клисура до Банкя - предимно на възрастни хора. Дотук Енев е обвинен, че е взел 1000 лева от близките на единствения идентифициран, но вместо да кремира тялото, го е погребал. Разследващите разполагат и с показанията на работник, който е получавал по 100 лева, за да закопава телата.

Защитата на задържания - адвокат Зоя Венкова - обяви, че върху основния свидетел е оказван натиск, за да се осигурят събраните дотук доказателства:

"Те са събирани от разследващите органи без присъствие на адвокат. Разпитът е така оформен, че аз съм абсолютно сигурна, че не е казвано от него, а е редактиран от разследващите органи. Това по принцип е техен начин на работа. Имайки предвид човека, мога да ви кажа, че написаното не е диктувано от него, но той го е подписал".

"Въпреки че по делото няма данни за опасност обвиняемият да се укрие, общественото недоволство по случая може да го подтикне към това" - с тези мотиви Софийският градски съд задържа за постоянно под стража погребалния агент. Определението е окончателно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна