Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Дойчинов:

Фотожурналистиката ни помага да осъзнаем, че живеем в приказен свят, който невинаги можем да оценим

Днес гост в рубриката ни е Николай Дойчинов – фотограф на годината на конкурса "БГ прес фото" 2021.

Той получи признанието фотограф на годината за фотоисторията му от интензивното отделение на болница "Лозенец“, в което лекари се грижат за пациенти с Covid-19, както и първото място в категория "Фотосерии“ с историята му за края на минния комплекс "Марица-изток“.  

Ето какво сподели той специално за сайта на БНР:

"Повече от 20 години работя като фотожурналист за български и международни издания. Ежедневието ми е свързано с покриването на широк спектър от политически, спортни, социални и културни събития от България и Балканите. Бил съм свидетел на почти всички по-значими събития в България за този период.




Интересът ми към фотожурналистиката първоначално беше свързан с възможността да запечатвам историческите за българското общество моменти. Постепенно започнах да се интересувам повече от въздействието на тези събития и процеси върху обикновените хора и техните съдби.




През годините съм снимал репортажи основно за агенция "Франс прес", но също така и за "Ройтерс", "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон пост", "Шпигел", "Монд" и други авторитетни международни издания, спазващи високи журналистически и естетически стандарти. На базата на опита си се стремя да спазвам стил и стандарт на работа, основаващи се на честност, безпристрастност и обективност. Фотожурналистиката ни помага да осъзнаем, че живеем в приказен свят, който не винаги можем да оценим. Навиците и рутината замъгляват сетивността ни и ни отдалечават от красотата на съществуването, красотата на страданието и възторга."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени