Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенфика пуска свой токен

Бенфика е на пазара за криптовалута.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-популярният португалски футболен клуб Бенфика ще стане първият в страната, който ще пусне на пазара на криптовалути свой токен за феновете си, съобщи Ройтерс.

"Следим с голямо внимание дигиталните активи. Това е пазар, който започва да придобива все по-голямо влияние във футболната индустрия. Бенфика непрекъснато се стреми да търси и да намира положителния опит за своите фенове", коментира изпълнителният директор на клуба Домингош Соареш де Оливейра.

Ръководството на Бенфика ще използва услугите на специализираната блокчейн компания Socios.com за дигиталната монета с клубната марка.  

Фен токените са вид криптовалута, която позволява на притежателите си да гласуват за някои по-маловажни решения, свързани с любимия им тим, да получават специални бонуси и привилегии, да участват в различни промоции на клуба, да имат предимство при закупуване на билети и др. 
 
Много футболни клубове вече пуснаха свои токени за привържениците си като нов източник за приходи. Socios.com, който осигурява дигитални монети за Манчестър Сити, Барселона, Пари Сен Жермен и други водещи отбори, обяви, че през 2021 година те са генерирали приходи на партньорите си в размер на почти 200 милиона долара.  Токените могат да се търгуват на специализираните криптопазари.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна