Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел не се вини, че не е положила достатъчно усилия за осуетяване на ситуацията в Украйна

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел заяви, че докато е била канцлер на Германия е положила сериозни усилия да предотврати развитието на ситуацията в Украйна до настоящото ѝ състояние и посочи, че не се обвинява, че не е опитвала достатъчно решително да осуети случващото се, предаде Ройтерс.

В интервю, излъчено във вторник от А Ер Де попита риторично какво би се случило, ако никой не се бил заинтересувал през 2014 г. и Путин просто продължил? "Не искам да знам изобщо", каза Меркел, която поведе налагането на западни санкции над Русия през 2014 г. след анексирането на Крим. Според нея Минските споразумения са успокоили ситуацията и са дали време на Украйна да се превърне в това, което е днес.

Меркел заяви още, че няма оправдание за руското "брутално незачитане на международното право" в Украйна и допълни, че е била против план за прием на Киев в НАТО, тъй като искала да предотврати ескалация с Русия, а Украйна не е била готова.

"Тогава Украйна не бе това, което е днес…Страната не бе стабилна, бе проядена от корупция", заяви бившата канцлерка.

Меркел си навлече критики от страна на САЩ и други за подкрепата за планирания газопровод "Северен поток 2" за транспортиране на руски газ до Германия.

Тя защити политиката си в подкрепа на търговията с Русия, заявявайки, че Европа и Русия са съседи, които не могат да се игнорират една друга.

Меркел заяви още, че се е заела с въпроси около бившия Съветски съюз, докато е била канцлер, но никога не е било възможно да се сложи край на Студената война.

"Просто не успяхме да създадем архитектура на сигурността, за да предотвратим това", отбеляза тя. 

В първото си интервю след напускането на поста бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви, че руското нападение е голяма грешка, но отбеляза, че никога не е имало вариант, при който европейците да могат да убедят Русия да следва друг път.

"Разбира се, че съм се питала къде сгрешихме, за да се стигне до тази голяма трагедия. Можехме ли да направим повече за предотвратяването ѝ?", призна тя.

Но бившата канцлерка заяви, че по никакъв начин няма да се извинява за опитите, които е правила като канцлер да търси дипломатическо решение на нарастващото напрежение, докато през цялата 2021 г. Русия постоянно е намеквала, че може да нападне Украйна. "Не трябва да виним дипломацията, само защото не е проработила", каза тя. "Затова не виждам защо трябва да казвам, че съм сгрешила и няма да се извинявам за това."

Тя отбеляза, че никога не била наивна по отношение "ненавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. По думите ѝ е предупреждавала на няколко пъти колегите си, че той иска да разбие Европейския съюз, който според нея Путин смята за дъщерен проект на отбранителния пакт НАТО.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени