Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белащица прави първи стъпки за присъединяване към Пловдив

Белащица да стане част от Община Пловдив - за това са разговоряли кметът Здравко Димитров и кметът на селото Костадин Николов заедно с представители на инициативния комитет "Стоп на кариерите".

През следващата седмица започва събирането на подписи за провеждане на референдум. Във вторник ще се проведе общоселско събрание, на което ще присъства и кметът Димитров с екипа си, за да разясни възможностите за присъединяването и ползите за жителите на селото. 

"Ако Белащица се присъедини към Пловдив, може да има още един път до селото. Ще имат пряка транспортна линия от и до селото, канализация, по-чист въздух, ще бъдат част от културния календар на Пловдив. Не е вярно, че ще им се вдигнат данъците", коментира Здравко Димитров. 

Последното предложение за присъединяването на Белащица към община Пловдив дойде от Инициативния комитет срещу кариерите в селото.

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов коментира пред Радио Пловдив, че също готви среща с жителите на Белащица. 

"Няколко души готвят инициатива, която населението на селото не иска. За съжаление действат много манипулативно", каза той и допълни: "Кметът Димитров да си оправи Пловдив, защото по време на неговото управление Пловдив е много зле!". 

Михайлов отново посочи, че при присъединяването на Белащица към Пловдив ще увеличат много данъците на хората - данък сгради, за МПС, строителни такси и т.н. 

Имам уверението на премиера Кирил Петков, че кариерите за инертни материали над Белащица повече няма да работят, добави кметът на община "Родопи". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна