Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания изпраща нелегални имигранти в Руанда

От началото на годината над 10 000 нелегални имигранти са влезли във Великобритания през Ламанша
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският Върховен съд отхвърли искането да не бъде разрешен полет до Руанда с търсещи убежище във Великобритания. Полетът е насрочен за следващия вторник и е в съответствие с нова схема на правителството, която бе остро критикувана от правозащитници и опозицията като нехуманна.

Съгласно политиката на британското правителство всеки, който влезе нелегално в страната, за да търси убежище, ще бъде изпращан в Руанда, където може да кандидатства за убежище.

Очаква се с първия полет да бъдат превозени 31 мигранти.

Правозащитните и благотворителните организации, водещи кампания срещу спорната мярка на властите, заявиха, че ще обжалват решението в Апелативния съд. Според тях се нарушават основни човешки права, защото хората, прекосили понякога цял свят, за да потърсят сигурност и убежище, ще бъдат депортирани насила на хиляди километри от Великобритания с неясен изход за молбите им.

Правителството се надява с тази схема да обезкуражи търсещите убежище, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша. Тяхната бройка от началото на годината надхвърли 10 000.

Мярката цели също разправа с трафикантите на хора. Решението на съда бе приветствано от министъра на вътрешните работи Прити Пател, а премиерът Борис Джонсън го нарече "добра новина".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна