Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето бунтари в Консервативната партия вероятно няма да гласуват против законопроект на Борис Джонсън

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания изглежда, че по голяма част от бунтарите в Консервативната партия не смятат да гласуват против законопроекта, който ще даде правомощия на правителството да анулира части от Протокола за Северна Ирландия.

Едни от водещите критици на Борис Джонсън в неговата партия се въздържаха публично да критикуват проектозакона. Повечето от 148-те депутати, които при гласуването на вот на доверие в премиера заявиха, че не го желяат повече за лидер, сега са решили да не критикуват законодателството, срещу което твърдо се противопоставиха от опозицията, Република Ирландия и ЕС. 

Един от депутатите е цитиран от „Гардиън“ да казва, че партията се опитва да не критикува правителството, защото това може да навреди на преговорните шансове на външния министър Лиз Тръс, ако тя се завърне на масата за преговори и че мнозина се надяват да не се стигне до гласуване на проектозакона.

Има обаче и гласове сред торите, които продължават да изразяват сериозна загриженост от проектозакона. Сър Роджър Гейл смята, че той е в нарушение на членове 26 и 27 от Виенската конвенция за международните договори, подписана от Великобритания през 1971 година.

„Трудно виждам как аз или друг член на парламента би гласувал за нарушаване на международен закон“, допълни Гейл. 

Проектозаконът бе публикуван от правителството в понеделник и е обект на основно проучване от депутатите. ЕС заплаши със съдебни десйтвия, ако се стигне до едностранни мерки срещу Протокола за Северна Ирлранидя, който урежда търговията след Брекзит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени