Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш партизанин бе избран за първия ляв президент на Колумбия

| обновено на 20.06.22 в 16:51
Избраният за президент Густаво Петро (62 г.) и за вицепрезидент Франсия Маркес (40 г.), която е бивша камериерка, в Богота след балотажа, 19 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият партизанин Густаво Петро е новият президент на Колумбия. Победата на Петро в президентския балотаж бележи сериозна политическа промяна в южноамериканската страна в още една година на ключови вотове на континента.

Густаво Петро спечели драматично прекия идеологически сблъсък с другия кандидат на балотажа - строителният предприемач Родолфо Ернандес. Според последните данни, Петро е победил  с малка за страната разлика от около 700 000 гласа.

Ернандес и сегашния президент Иван Дуке, който победи Петро на балотажа преди 4 години, признаха победата на левия кандидат. Негов вицепрезидент ще е Франсиска Маркес - самотна майка, бивша камериерка и първата жена от африкански произход на такъв пост.

62-годишният Петро идва на гребена на вълната от антиправителствени демонстрации, с обещания за намаляване на корупцията и политическото насилие, но едновременно с това и борба с неравенствата чрез безплатно  висше образование, пенсионна реформа и високи данъци за собствениците на пустеещи земеделски земи.

През 80-те той е част от вече несъществуващата лява групировка М-19 - една от многото партизански организации, воювали с властта. Сега Петро обещава да поддържа мира с най-голямата такава организация, ФАРК, както и да постигне такъв с все още активната Армия за национално освобождение.

"Този ден е исторически! Пишем новата история на Колумбия, на Латинска Америка, на Света!", заяви той.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел определи вота в Колумбия като "ясна промяна" и искане за по-справедливо общество. 

Густаво Петро ще е първият ляв президент на Колумбия, смятана за един от най-големите съюзници на Съединените щати в Южна Америка. През последната година прогресивни кандидати и партии спечелиха изборите на много места в континента.

Петро е получил 50,44 процента от гласовете срещу 47,31 процента за строителния предприемач Родолфо Ернандес. Петро е бивш кмет на столицата Богота и настоящ сенатор. Избирателната активност е била 58% - най-високата на президентски избори в Колумбия този век, посочва АФП.

"Днес е празничен ден за народа. Нека празнува първата народна победа", написа в Туитър 62-годишният Петро.

Неговият съперник призна още в неделя своето поражение.

"Пожелавам на д-р Густаво Петро да знае как да ръководи страната и да е верен на своята реторика срещу корупцията. Много благодаря на всички колумбийци, че приеха предложението ми, въпреки че загубихме", каза Ернандес (77 г.) 

Президентът Иван Дуке поздрави Густаво Петро с победата. По конституция държавният глава има право само на един 4-годишен мандат на поста.

Президентът консерватор отбеляза, че се е разбрал със своя наследник на поста от левицата да се срещнат през следващите дни, "за да започнат  хармоничен, институционален и прозрачен преход". Впоследствие Петро обеща "истинска промяна" и "правителство на промяната" за Колумбия. 

"Ние няма да предадем този електорат, който поиска на висок глас страната да се промени", подчерта той пред стотици свои привърженици в зала в Богота.

Петро обеща още на 7 август да встъпи в длъжност "правителство на живота, мира, социалната и екологичната справедливост". Колумбия ще поеме водеща роля в борбата срещу климатичните промени и опазването на Амазонската джунгла, даде да се разбере той.

Колумбия традиционно е близък съюзник на Съединените щати и има обтегнати отношения със съседна социалистическа Венецуела.

Съединените щати поздравиха Густаво Петро за победата му. В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън се казва: "С нетърпение очакваме да работим заедно с избрания за президент (Густаво) Петро за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Колумбия и за осигуряването на по-добро бъдеще на нашите страни".

Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства "историческата всенародна победа" на Петро, предаде ТАСС.

"За тази братска страна настъпват нови времена", изрази задоволство венецуелският президент Николас Мадуро. Той видя в "историческата победа" на бившия партизанин израз на желанието на колумбийския народ "за защита на пътя на демокрацията и мира". 

"Триумфът на Густаво Петро е исторически", каза мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той заяви, че успехът на Петро може да донесе "край на проклятието" за Колумбия, където традиционно управляващите консерватори "винаги са се отличавали с жестокост". 

Това е поредната политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на избирателите в региона за промяна, коментира в. "Вашингтон пост". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха спечелени от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е фаворит да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна