Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските потребителски нагласи през юни близо до пандемичното дъно от април 2022 г.

Потребителските нагласи в целия ЕС и в частност в еврозоната се понижиха през юни близо до пандемичното дъно от април 2022 г. на фона на ескалиращата енергийна криза, водеща до продължаващото повишаване не само на цените на енергията, но и на общата инфлация до рекордни нива, показват предварителни резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната спадна през юни с 2,4 пункта до -23,6 пункта, докато очакванията бяха за слабо подобрение до -20,5 пункта. Това е най-ниското ниво на потребителските нагласи от април 20220 г., когато индексът удари дъно заради коронавирусната пандемия.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз пък се понижи през юни с 1,9 пункта до -24,0 пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, се сринаха драматично през месец март (съответно с 9,9 и с 9,4 пункта), на фона на започналата в края на февруари руска военна инвазия в Украйна и последвалите я серия от западни санкции срещу Москва. Последва известна стабилизация на потребителските нагласи в ниските нива, преди обаче те отново да се влошат през юни с оглед негативните ефекти, най-вече свързани със силно растящата инфлация в резултат на руската инвазия в Украйна и последвалите я санкции срещу Москва.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 29-ти май, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през шестия месец на настоящата година.

Графики на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени