Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 29 юни до 1 юли до НДК

10 ученици на Димитър Еленов в уъркшоп и фестивал, посветен на ментора им

Димитър Еленов
Снимка: Студия „Димитър Еленов“

Театрален фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов (1947-2020), ще се проведе от 29 юни до 1 юли на сцената на Кино "Кабана" до НДК.

Фестивалът е организиран от Столичната община и има за цел да продължи неговата над 40-годишна мисия. 

  • Димитър Еленов е играл в театрите в Пазарджик, Бургас, Варна, в театър "София", "Сълза и смях", Сатирата, "Българска армия", Народния театър "Иван Вазов". Бил е главен художествен ръководител на Драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас (1994-1996). Създател и главен художествен ръководител на Първия общински театър извън столицата "Несебър", който от 2020 г. носи неговото име. Режисьор в Албанския национален театър в Скопие (2003-2008). Сценарист, режисьор и продуцент на документалния филм "Красин", посветен на българския актьор Красин Йорданов. Създател на поредица студии за деца. Педагогическата му кариера започва през 1977 г. със създаването на студия към Бургаския театър. По покана на Александър Морфов, през 2002-20004 г. създава студия, която реализира мегаспектакъла по пиесата "Кукувицата" на Елин Рахнев, с участието на 40 деца и професионалните актьори Ванча Дойчева, Ваня Щерева, Христо Гърбов и Николай Урумов. През 2011 г. по инициатива на Ню Бояна филм и под егидата на Столичната община създава студия ДЕФИСТО, чиито спектакли са включени в репертоара на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и на "Сфумато". Като режисьор поставя над 50 заглавия, сред които "Шест лица търсят автор" от Луиджи Пирандело, "Приятели" от Абе Кобо, "Лебедова песен" от Антон Чехов, "Трамвай желание" от Тенеси Уилямс, "Догодина по същото време" от Бърнард Слейд, "Фрагменти", "Тигър" и "Любоф" от Мери Шийзгъл, "Фенове" от Елин Рахнев, "Последната лента на Крап" на Бекет и др.

Сред неговите ученици са Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Розита Михайлова, Рени Врангова, Димитър Рачков, Красин Йорданов, Виолета Марковска, Йоанна Темелкова, Златко Гулеков, драматурга Емил Илиев и др.

"Идеята за арт фестивала възникна спонтанно – разказа пред Радио София Розита Еленова, която е сред неговите ученички в Бургас. – Като ментор той създаде у нас и всички млади хора, учили при него, устои, които помагат да преодолеем всички препятствия на живота и на изкуството. Решихме, че неговата енергия трябва да се помни и да бъде продължена. Както той е давал време и знания на другите, така сега в специален уъркшоп 10 от учениците му ще дадат време и енергия на младите, които търсят своя ментор. Това е фестивал с мисия."

Събитието е фокусирано и върху хора в неравностойно положение, семейства на бежанци и други уязвими групи.
Ще бъде осигурен превод на украински език, както и жестомимичен превод.

"Фестивалът не е детски, а за деца и техните семейства. Входът е свободен. Надявам се той да стане устойчив и догодина да се проведе на няколко сцени и не само в центъра на София", каза още Розита Еленова (▼ вдясно) пред Катя Василева. Чуйте.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна