Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янко Лозанов: Искаме да привлечем повече хора към красотата на езика

Янко Лозанов
Снимка: Личен архив

Актьорът Янко Лозанов се е нагърбил с една тежка, но много важна мисия. Той организира школа по художествено слово, рецитаторско изкуство и ораторско майсторство - "Слова български", в която очаква децата и техните родители. 

"Бихме искали да привлечем към красотата на езика и неговия звук колкото може повече хора. Бихме се радвали, ако заедно с учениците, до тях застанат и учителите им. Бихме искали да посветим това усилие на съхранение и възвеличаване достолепието на българския език," казва Лозанов.

"Длъжни сме и можем да си позволим да се погрижим за езика си," категоричен е актьорът. 


Срещата на Янко Лозанов със словото започва в ученическите му години. Повече от 10 лета е част от актьорската школа на Българското национално радио. Завършва НАТФИЗ в специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, бил е и театрален педагог при Детска вокално-театрална формация „Врабчета“. 

Водещ е на предаването „Знаете ли български“ по Българската национална телевизия. Автор, водещ и продуцент на първата телевизионната поредица за българска литература „Слова Български“. 

Гласът му е познат от дублажа филми, в които е озвучавал актьорите Ал Пачино, Робърт де Ниро, Самюел Л. Джаксън, Кевин Спейси, Морган Фрийман, Антъни Куин, Джанкарло Джанини, Ф. Мъри Ейбръхам, Джон Литгоу, Питър О'Тул, Малкълм Макдауъл, Омар Шариф. 

Янко Лозанов е бил преподавател по правоговор и художествено слово в катедра „Сценическа реч“ при НАТФИЗ. В годините между 2016 и 2021 е актьор-рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част. 


Всички епизоди на "Неразказани истории" ще намерите:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна