Румен Леонидов

Румен Леонидов: Загубихме войната с материалното

Светът трябва да върви към повече духовност, човечеството губи войната с материалното. Така смята поетът Румен Леонидов, който представи в предаването "Графити по въздуха" стихосбирките си  „Покаяние Господне“ и „Панихиди за птици и поети“. Чрез..

публикувано на 13.03.20 в 11:10
Павел Балев

Маестро Павел Балев с дебют в Михайловския театър и нов пост в Операта в Лимож

Един от най-успелите български диригенти с активна международна кариера -  Павел Балев, направи своя дебют в Михайловския театър на Санкт Петербург в Русия със спектакъл на операта "Бал с маски" от Дж. Верди. Балев е дългогодишен ръководител на..

публикувано на 11.03.20 в 17:20
Милена Караджова и Асен Маринов

Милена Караджова и Асен Маринов - фолклор, прероден с китара

Да откриеш красотата на българския фолклор и да имаш усета да го представиш по нов начин. Певицата Милена Караджова и китаристът Асен Маринов от „Асен и Милена груп“ обединяват магията на народната песен с традициите на класическата музика и джаза ...

публикувано на 11.03.20 в 13:38
Йоана Данева

Йоана Данева, която сънува самолети

Тя сънува самолети. Мечтае да е пилот на изтребител. Казва се Йоана Данева и е бъдещ военен пилот. „Имам такава страст. Не ме влече транспортната авиация, не ме влече и гражданската авиация. Мечтата ми е изтребител “, казва Йоана. Тя е..

публикувано на 10.03.20 в 09:22
Портрет на Живка Клинкова

Памет за Живка Клинкова и нейното музикално наследство

Защо българската композиторка Живка Клинкова остава непозната в България, а в родния й град Самоков дори няма улица или паметна плоча с името й? Живка Клинкова си отива от този свят самотна й неразбрана като човек и неизследвана като композитор ...

публикувано на 09.03.20 в 14:06
Теодор Тодоров вижда развитието на проекта си като мисия да помогне на хората с двигателни затруднения.

Теодор Тодоров направи инвалидна количка за изкачване на стълби

Ученикът Теодор Тодоров бе отличен с награда Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) за своя технологична идея. Той е изобретил количка за изкачвате на стълби. „От малък искам да направя нещо, което катери стълби. Това беше идеята..

публикувано на 09.03.20 в 10:58
Проф. Валерия Фол

Тайнствата на траките в новата книга на проф. Валерия Фол

Историята на едно общество не е само войни и бит, а и натрупване на знания . Дори да изчезне един народ, да слезе от историческата сцена, той предава своето знание на следващите. Траките са част от образуването на българския народ. Това каза в..

публикувано на 06.03.20 в 15:33

Илюстраторът на костюмите в “Малки жени” Гео Павлов: Имам късмета да се уча от най-добрите в света

Гео Павлов е илюстраторът на костюмите във филма „Малки жени“, който се сдоби с престижните награди БАФТА и „Оскар“ в категория „Най-добър дизайн на костюми“. И двете статуетки са връчени на главния дизайнер на костюми на филма - Жаклин Дюран,..

обновено на 06.03.20 в 15:21
Йордан Цветков

Ученикът Йордан Цветков бе отличен като млад талант за четирикракия си робот

Йордан Цветков от Пловдив спечели награда за млади таланти на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). Йордан учи последна година в Математическата гимназия в Пловдив, а четирикракият робот е създаден за изследователски цели.  В..

публикувано на 05.03.20 в 13:41
Харита Асумани

Харита Асумани с изложба провокация: „Like Me“

„Вярвам, че в социалните мрежи хората могат да си позволят да бъдат по-истински, което е контрапункт на всеобщото схващане, че хората там лъжат.“ Това сподели художничката Харита Асумани в предаването "Хоризонт до обед".  Факт е, че хората..

публикувано на 04.03.20 в 13:14