Мъстейн - Симфония на (само)унищожението

По-малко от месец преди "Мегадет" да се разбеснеят отново в София, по книжарниците излезе автобиографията на Дейв Мъстейн. Страници, пропити от болезнени откровения, много музика, страх, гняв и ценни частици от историята на две от най-великите банди..

публикувано на 24.01.20 в 15:57
Милен Киров

Милен Киров: Музиката е най-добрата връзка между видимия и невидимия свят

Милен Киров е пианист, композитор, продуцент, доктор по музика.  От 20 години живее в Лос Анджелис.  Професор е по пиано, композиция и теория на музиката в Los Angeles City College.  Три култури се преплитат в неговата музика  - американска,..

публикувано на 24.01.20 в 15:45
Захари Карабашлиев на церемонията в Столичната библиотека, на която бе обявен за писател на годината

Захари Карабашлиев: Има невидима кръв в езика ни

Да пишеш проза е неблагодарна работа, казва Захари Карабашлиев, който бе обявен за Писател на годината на Столичната библиотека.  Карабашлиев оценява наградата като „наистина обективна“, защото се дава от читатели и допълва, че мястото й сред..

публикувано на 24.01.20 в 12:06

Ивайло Станев – Álvarez: Коридата е история, страст и култура

Във Валенсия фотографът Ивайло Станев - Álvarez представя изложба, посветена на коридата. Изложбата е съвместна с испанския фотограф Хуан Педро Кано. Какво е коридата - адреналин, агресия или нещо друго, което остава непознато за широката публика?..

публикувано на 24.01.20 в 11:13
Емил Андреев

Емил Андреев: Общността, създадена на трапезата, се губи в общите ни дела

Писателят Емил Андреев е първият за годината разказвач на месеца на Столичната библиотека.  „Късият разказ е сложно и трудно нещо за писане. Разказът трябва да върви гладко и интересно и да дава на читателя хем съпричастност, хем информация“,..

публикувано на 21.01.20 в 15:25
Мила Искренова

Мила Искренова: Танцът е абсолютното ми посвещение

Хореографката Мила Искренова прави своя самостоятелна изложба в галерия "Етюд" в София. Искренова, която има и издадени книги, разкрива пред публиката друга своя творческа страна, която определя като по-интимна и лична, за разлика от танца и..

публикувано на 17.01.20 в 11:13
Димитър Йорданов

Планинският водач Димитър Йорданов: Опознаваш планините с времето

"Когато човек обича природата, обича планините, той става планинар. Когато един човек стане планинар, може да ходи всякак в планината, но когато поведе след себе си хора, нещата стават доста по-различни. Бих казал, че това е някаква карма . Стигаш..

публикувано на 16.01.20 в 08:07
Бойка Велкова и Теодосий Спасов

Бойка Велкова и Теодосий Спасов в цвета на дълбоките води

„Цветът на дълбоките води е нашият вътрешен свят – какъвто е той, такъв е и цветът на дълбоките води. Това е огледало, в което се оглеждаме самите ние и ако имаме сила да признаем какви недобри неща има в нас, освен добрите, тези води ще станат..

публикувано на 15.01.20 в 14:04

Великотърновка плете терлици, за да лекува множествената си склероза

Великотърновка с множествена склероза плете терлици, които продава, за да си плаща лечението. 52-годишната Мюмюне Курдова е диагностицирана преди 7 години, в момента е на поддържаща терапия, която сама си плаща, сама финансира и пътуванията до..

публикувано на 10.01.20 в 14:49

Божидар Симеонов – Бозко: Изкуството е философия, не украса

От миналото лято една софийска стена в центъра на града нагледно показва трънливата битка на артиста с уморени криле. Можеш ли да полетиш над стената или неминуемо ще се забиеш челно в нея, ако твориш?        Изданието на фестивала Urban Creatures..

публикувано на 07.01.20 в 08:42