Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия стартира втора фаза на плана си при газови кризи заради опасения за доставките

Роберт Хабек, икономически министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия навлиза във "Фаза 2" от своя тристепенен план за извънредни ситуации при газова криза на фона на нарастващите опасения, че Русия ще намали допълнително доставките на газ за най-голямата икономика в Европа, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Немският икономически министър Роберт Хабек призова германците да намалят потреблението на газ в националните усилия за пестене на енергия за зимата, тъй като правителството задейства "Фаза 2" от своя тристепенен извънреден план за газа.

На специална пресконференция Хабек каза, че вече има "газова криза", като отбеляза, че синьото гориво се е превърнало в "дефицитна стока".

"Цените вече са високи и трябва да се подготвим за по-нататъшни увеличения", каза още той.

"Фаза 2" от немския план се обявява, когато германското правителство вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ.

Хабек посочи, че енергийната сигурност на страната продължава да бъде защитена, но добави, че "ситуацията е напрегната".

Втората фаза включва по-строг мониторинг на пазар и повторното активиране на въглищните централи.

Той отбеляза, че причината за обявяването на втора фаза от правителствения план е намаляването на доставките на газ от Русия по газопровода "Северен поток 1" под Балтийско море от средата на юни и високата цена на газа на световните пазари.

Въпреки това Роберт Хабек каза, че все още няма да се задейства клаузата във втората фаза на плана, която да позволи на комуналните услуги да прехвърлят растящите разходи за енергия върху техните клиенти.

Хранилището за газ в Германия са запълнени към момента на около 58 процента, като икономическият министър заяви, че ако доставките на руски газ през "Северен поток 1" останат на текущото ниско ниво от 40% "едва ли ще бъде възможно да се запълнят хранилищата до 90 на сто до декември без допълнителни мерки".

"Това означава, че има прекъсване на снабдяването с газ, което може да доведе до значително влошаване на ситуацията с газоснабдяването“, се казва още в съобщението на икономическото министерство, което накара преминаването към "Фаза 2" от плана за извънредни ситуации.

"Въпреки че в момента обемите на газа могат да бъдат закупени на пазара и да бъдат съхранявани, ситуацията е сериозна и зимата ще дойде", посочи Хабек.

Роберт Хабек изрази надежда, че доставките на газ за индустрията никога няма да трябва да бъдат нормирани (да бъдат определени дажби), но не може да изключи подобен сценарий.

Германската индустрия е готова да приеме модел на търг за газ, който правителството ще пусне това лято, за да насърчи потребителите на промишлен газ да пестят синьо гориво, посочи Хабек. "Индустрията е много склонна да приеме този модел", каза той пред репортери.

Той добави, че намаляването на доставките на газ е "икономическа атака срещу нас от страна на Путин. Очевидно стратегията на Путин е да сее несигурност, да повишава цените и да ни разделя като общество".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!