Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се опасява от пълно спиране на руския газ, докато тече ремонта на "Северен поток 1"

Снимка: БГНЕС

Правителството на Германия се опасява, че Русия може да се възползва от годишната "поддръжка" на основния си тръбопровод за износ, за да спре напълно доставките на газ за страната, увеличавайки риска от зимна енергийна криза в най-голямата икономика в Европа, съобщава "Файненшъл таймс",

По-рано този месец Русия намали притока на газ през "Северен поток 1" с 60 процента. Тръбопроводът, който е един от основните за доставките на руски газ за Европа, ще бъде затворен за около две седмици от средата на юли за годишна лятна работа и профилактика по него.

Финансовото издание цитира немски длъжностни лица, които изразяват притеснения, че руският държавен газов гигант "Газпром" може да спре напълно доставките на газ, докато "Северен поток 1" е затворен за ремонт, подкопавайки усилията на Германия да запълни газовите хранилища преди началото на зимния отоплителен сезон.

"Ситуацията с доставките е достатъчно проблемна и без "Северен поток 1" да бъде спрян“, посочи един от източниците на "Файненшъл таймс".

Карстен Роле германската бизнес конфедерация BDI каза, че при предишни периоди на планирана профилактика на "Северен поток 1" компанията "Газпром" е компенсирал недостига, като е изпращала на Германия повече газ през Украйна или по газопровода "Ямал-Европа" през Полша.

"Но има опасения, че те няма да направят това тази година. Те вече намалиха с 60% газовите потоци през "Северен поток 1" и не компенсираха това чрез увеличени газови потоци през други тръбопроводи", заяви един от източниците на финансово издание.

"Заключението е, че това е враждебен акт“, каза Тим Келер, ръководител на немската газова асоциация Zukunft Gas.

Карстен Роле посочи, че "Газпром" може също така да използва планираната поддръжка на "Северен поток 1" като "претекст да спре доставките на газ за много по-дълго време, позовавайки се на различни "технически" причини".

"Каква е гаранцията, че в края на периода на профилактика на газопровода ще получават руски газ?“, отбеляза Джеймс Уодъл, анализатор в Energy Aspects.

Страховете за "Северен поток 1" идват на фона на нарастващото осъзнаване в Берлин и други европейски столици, че Русия използва своя енергиен износ като оръжие в отговори на санкциите на ЕС спрямо Москва във връзка с войната в Украйна.

Немският министър на икономиката Робърт Хабек посочи през уикенда, че Германия ще отвори отново „консервирани“ електроцентрали, работещи с въглища, тъй като правителството се опитва да осигури енергийните доставки на страната.

Хабек каза, че не може да изключи допълнително ограничаване на доставките на газ. "Предвид настоящата ситуация, трябва да предположим, че Путин е готов да намали още притока на газ", каза той в сряда.

Досега намаляването на потоците има малко осезаемо въздействие върху доставките на Германия, тъй като потреблението на газ през лятото е само една четвърт или една пета от обема през студените зимни дни. Но това има сериозен ефект върху усилията за запълване на газовите хранилища преди зимния отоплителен сезон.

В момента хранилищата на газ в Германия са запълнени на 58 процента и правителството иска те да бъдат запълнени на 90% до 1-ви ноември. Но поради проблемите със "Северен поток 1" вносителите на газ са принудени да купуват липсващите количества на спот пазара на много по-високи цени.

Те ще бъдат подложени на още по-голям натиск, ако потокът на газ през "Сверен поток 1" и през други тръбопроводи бъде напълно спрян за дълги периоди през лятото.

"Ако не успеем да напълним газовите хранилища до есента, бързо ще започнем да изпитваме недостиг на газ“, каза Йорг Ротермел, ръководител на енергетиката в Германската асоциация на химическата промишленост. "И Федералният енергиен регулатор (Bundesnetzagentur) ще трябва да започне да издава заповеди на компаниите да намалят потреблението си на газ или дори да изключат някои производствени мощности.

"Русия изглежда иска да покаже на Европа, че няма да успее да напълни газовите си хранилище“, каза Тим Келер от Zukunft Gas. "Чувството ми е, че Русия се опитва да торпилира целта на Европа да достигне нивата на съхранение на газ до 90 процента до 1 ноември и така да отслаби политически съюза".

Говорител на германското министерство на икономиката посочи, че правителството е в "близък контакт с търговците на газ, които се подготвят за тази дата", визирайки началото на ремонтните дейности на "Северен поток 1" от 11-ти юли, както добави, че Германия също така е "свързана тясно с нашите европейски партньори, защото знаем, че доставките на газ за Франция, Италия и Австрия също са намалени“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени