Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отказа да разгледа министерско писмо за електронния избор на членове

Снимка: БГНЕС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да разгледа писмото на министъра на електронното управление в оставка Божидар Божанов, в което той настоява електронната система за избор на членове за следващия състав на Съвета да бъде съгласувана с неговото ведомство.

Изборът на 11-членната професионалната квота започна в началото на месеца, а тази събота и неделя се очаква онлайн за шестима свои представители в Съдийската колегия да гласуват близо 2000 съдии.

Божанов беше готов да се включи в редовното заседание на съдебните кадровици, но те не допуснаха изобщо точката до дневния си ред.

На въпрос за какво ще съжалява заради предсрочното приключване на мандата си, министърът на електронното управление в оставка отговори:

"В общ план, че не можахме да завършим нещата, които сме започнали. Ясно е, че 6 месеца не е достатъчно време, за да завършим всичко започнато - да доизградим системи, да направим системата за електронна идентификация, да отворим всички възможни данни за повече прозрачност. Но поне се надявам в оставащото ни време в оставка да можем да изпълним решението на МС от вчера, да отворим всички плащания на държавата от 2006 г. досега."

В отговор на въпрос министърът уточни, че това е програма максимум за времето, което има това правителство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна