Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърдени са първи случаи на маймунска шарка в България

Снимка: Ройтерс

Потвърдени са първи случаи на маймунска шарка в България.

От здравното министерство съобщават, че става дума за мъже на възраст 41 и на 44 години.

Те са в болници в столицата и са в добро общо състояние.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести.

По първоначални данни и двамата мъже са пътували в чужбина предходните две седмици - в Испания и Великобритания.

Професор Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, заяви, че няма опасност от масово заразяване:

"Не очаквам масово разпространение на това заболяване, защото хората трябва да знаят две неща. Първо, от над 2 200 случая до момента по света и най-вече в Европа, няма смъртен случай  от това заболяване. И второ, че това заболяване се предава от човек на човек при много близък контакт, при контакт на кожа с кожа. Не очаквам бурно разпространение и епидемична вълна в нашата страна".

Няма основание за притеснение заради потвърдените случаи на маймунска вариола в България, заяви заместник-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев:

"Самата инфекция е с доста нисък контагиозен индекс, т.е. не вярвам това да има някакви пандемични последици или епидемични последици, просто трябва да се информира населението и да спазва противоепидемичните мерки. Няма никакво основание да се притесняваме в момента".

Ето какво каза епидемиологът професор Мира Кожухарова за стотиците регистрирани вече случаи в редица европейски страни:

"Данните към момента, които има от тези страни, са, че няма смъртни случаи, че протича относително леко. Разбира се, е болест, но протича леко. Към момента все пак е слабо разпространението, има възможност с повишено внимание на хората всеки да се предпазва сам".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна