Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар бушува вече няколко дни в северната част на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В огромна екологична катастрофа се превръща големият пожар, който бушува в планинската верига в северната част на остров Кипър вече четвърти ден. В ход са международни усилия за овладяване на огненото бедствие с участието на противопожарни сили от 4 държави.

Все още не може да бъде овладян огънят, избухнал във вторник на обед в източната част на планинската верига на полуостров Карпас, въпреки че в следобедните часове в четвъртък имаше надежда за това. Заради силния вятър и труднодостъпния за гасене терен пламъците бързо обхванаха голяма площ и продължават на няколко фронта, съобщават кипърски турски медии.

Общо 11 противопожарни самолети и хеликоптери от Турция, Република Кипър, Израел и британската военновъздушна база на острова са участвали в битката с огъня в четвъртък.С падането на нощта те са преустановили работа и продължават само наземните усилия за ограничаване на пожара.

Заради спешна нужда от вода тази нощ премиерът на Севернокипърската турска република Юнал Юстел, местните власти в района и джамии призоваха на помощ хората със собствени цистерни и друга техника.

Турският вицепрезидент Фуат Октай посети пострадалата зона вчера.

Кипърско-турското ръководство определя пожара като „катастрофа” и едно от най-големите огнени бедствия на острова. Според досегашни оценки напълно изпепелени са около 18 квадратни километра в планината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!