Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гледат три проекта, даващи "зелена светлина" за начало на европреговори на Скопие

| обновено на 24.06.22 в 12:09
Снимка: Ани Петрова

Парламентът обсъжда три проекторешения, с които се дава зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

От партия "Възраждане" настояха дебатите да се отложат, но това бе отхвърлено. Народният представител Ангел Георгиев заяви:

"От настоящия парламент в този му вид, морално, политически, идейно и управленски е фалирал и не е в състояние да вземе решение по такива фундаментални въпроси, които касаят бъдещето на българския народ за десетилетия напред, поради което ние смятаме, че тази точка трябва да отпадне. Не е държавническо предложения внесени в 12 без 10 секунди по-скоро, не без една минута дори, да бъдат обсъждани с такава лекота, при положение, че тяхното значение е огромно".

По време на разглеждането на проекторешенията от партия "Възраждане" определиха като предателство отпадане на ветото:

"Абсолютно престъпно е да се говори, че видите ли, че това е било добра сделка. Защото това било най-доброто предложение. Защото, видите ли, ние сме щели да имаме възможност да налагаме вето тепърва. Ама това е лъжа! Същият този френски президент Макрон е инициатор за това да се даде реформа в ЕС, която да премахне ветото, за да може вече решенията да се вземат с квалифицирано мнозинство. Следващата година по това време може да разберем, че вече решенията в ЕС няма да се вземат консенсусно, а с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ние, и още една-две държави да сме против - все тая".
От Има такъв народ определиха решението като взето под натиск, Тошко Йорданов реагира:

"Вчера Макрон в прав текст заяви, цитирам го: "Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци" и второ: "Искам да поздравя премиера Петков, той направи всичко". От началото на годината ние разправяме, че премиерът Петков работи срещу решенията на българския народ, срещу българската позиция, срещу българските нагласи. Сега, дори и да го гласувате това в зала, вие няма да имате национално съгласие. Днешният е позорен ден за България, защото, както винаги, народни представители ще бъдат национални предатели".
"Защо, не е добро френското предложение? Отворена врата за езика и македонците ще могат във всеки един договор, с която и да е държава от ЕС да твърдят, че говорят и, че е написано на македански език, а македонски език няма. И това винаги е било национална позиция на България. Съжалявам, но за мен, всеки, който говори обратното, е национален предател. А това е в така нареченото френско предложение", допълни Йорданов.
От ГЕРБ определиха днешния дебат като "историческо решение" и отчетоха своя принос към преговорния процес. 
е може да очакваме "просто любов" от Македония. Трябва да мислим реалистичен порядък, а не в романтичен. Това, че Македония е най-романтичната част от нашата история, е вярно, но точно романтизмът ни докара до това днес да не можем да говорим на един език с нашите братя, въпреки че говорим на един език".

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че интересът на България е защитен, а моментът - важен, тъй като френското председателство защитава и дава гаранции за преговорите със Северна Македания.

"Френското председателство е онзи прозорец на възможност, в който ние можем да се възползваме от това предложение. То свършва след няколко дни. Политическият прозорец ще се затвори. Няма друга страна-членка с това влияние и с този ангажимент към българския интерес, която да постави такива условия и да предложи такава оферта, както се казва, на България. В момента, в който приключи френското председателство, политическите условия, в които ние можем да получим такива предложения изчезват. България подсилва силата на своето вето, защото оттук-нататък, във всеки един момент, в който Р.Северна Македания не изпълнява конкретните ангажименти, не просто в двустранни отношения между България и Северна Македония, а като кандидат-член пред ЕС, ветото което ще им се налага, спирането на преговорите, което ще им се налага, ще бъде със силата на цялото европейско семейство, застанало зад България".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще подкрепи решението за вдигане на ветото с мотива, че всички страни на Балканите трябва да бъдат в НАТО и ЕС.

"Сега, в момента имаме и един добър шанс да направим една голяма крачка в тази посока. Защото, според нас, всички балкански държави, би било добре да бъдем членове на НАТО и ЕС. Този въпрос не е само наш, този въпрос е и европейски. Не да ползваме тези теми за разделение и противопоставяне между съседите. Докато на Балканите имаме проблеми и Европа ще има проблеми."

От БСП остро се противопоставиха на идеята. Георги Михайлов подчерта, че парламентът прекалено бърза с въпросното решение, което не решава проблема между Македония и България. 

"Възможно ли е, когато едната страна, която иска да бъде поканена, в момента се държи по тежък, неуважителен начин към страната; която би, евентуално, се съгласила за започнат преговорите; която буквално рита по кокалчетата тази страна, която е нейна посестрима и исторически, и необратимо; която подпали културния дом на българите в Битоля, която оскверни стотици паметници, чийто министър-председател застана вчера и каза, че това е неприемливо за Република Севенра Македония? Всеки трябва да гласува по съвест, но неговата съвест е записана в Конституцията. Записана е в неговата клетва, а клетвата е да работи изцяло в интересите на държавата. Затова Българската социалистическа партия не може да подкрепи, не говоря за предложенията на колегите от ДПС и от ГЕРБ, те за нас са абсолютно неприемливи. Предложението на Демократична България, което е най-близко до нашите представи за решаването на проблема, въпреки всичко, не го решава".

По-рано днес от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще подкрепят решението за Северна Македония. Атанас Михнев коментира:

"Народните представители и българският народ чуха всичко, което трябваше да се чуе по предложението. А именно, че то е най-добрата сделка, която България е успяла някога да договори в ЕС по темата и изобщо, откакто е член на ЕС. Така, че можем да пристъпим съвсем спокойно към гласуване в зала. Знаете, че очите на Европа са вперени в нас. Групата на „Продължаваме промяната“ не участва в заседанието, на което се пишеше общо решение, тъй като ние също имахме нужда да бъдем убедени и да чуем доводите на вносителите на това решение. След като ги чухме, ние ще подкрепим подобно решение, но няма такъв филм, който да се случи, да пишем решение заедно с ДПС и ГЕРБ."

От ГЕРБ са категорични, че днес ще бъде вдигнато ветото за Северна Македония. Преди началото на дебатите депутатът Александър Ненков коментира:

"Разбира се! Всъщност какво се оказа - че опозиционната партия ГЕРБ повдигна темата и, благодарение на нас, а разбира се и на други партии, ще го подкрепят, ще мине това отпадане на вето за Северна Македония и България няма да бъде сочена с пръст като държава, която спира интеграцията на Западните Балкани. Смятам, че това е правилното решение и днес ще го гласуваме".

След близо 8 часово заседание в четвъртък Комисията по външна политика в Народното събрание прие проекта за решение предложен от председателя на парламентарната група на "Демократична България".

Предложението предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за промени в проекта за преговорна рамка и да вдигне ветото срещу Скопие. Това трябва да стане при 4 условия: Прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано изписването на българите в конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на македонски език. Да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие и периодичния преглед на изпълнението на Договора за добросъседство да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес. 

В навечерието на заседанието министърът на външните работи Теодора Ганчовска напомни: 

"Неслучайно все още няма заявени позиции от Скопие и от тези държави-членки на ЕС, които подкрепят Северна Македония по предложението. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция. Предложение на френското председателство и може би ще бъде валидно до края на френското председалство". 

В четвъртък БСП гласува "въздържал се" за проекта на Демократична България и "против" другите два. 

"Възраждане" бяха против всички. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна