Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на Европейския пациентски форум 2022: Продължаваме разговора за цифровата трансформация

3
Европейският пациентски форум 2022 Брюксел
Снимка: Европейският пациентски форум

Европейският пациентски форум (EPF) стартира своя Европейски конгрес. Тази година той е посветен на обмена на идеи и добри практики за овластяване и участие на пациентите, придвижване напред към така необходимите политически ангажименти в тази област, придобиване на по-добро разбиране на богатството от знания и опит, които пациентите носят в здравните системи.

EPF се надява, че диалогът, иницииран по време на Конгреса, ще внесе последователност в концепцията за участие на пациентите в цифровото здраве, като същевременно ще проучи широко нуждите на пациентите по отношение на споделяне и сигурност на медицински данни, персонализирано здравеопазване, управлявано от данни, използване на новите технологии в здравната грамотност.

Комисарят по здравеопазването Стела Стела Кириакидис участва онлайн на Конгреса. Двудневното събитие има за цел и да насърчи дииалога и да проучи отговорите на някои от най-наболяващите въпроси по отношение на дигиталната трансформация на здравеопазването.

В специално видео обръщение Кириакидис,  комисар по здравеопазване и безопасност на храните, очерта контекста и въведе принципите на Европейското пространство за здравни данни (EHDS), което има за цел да установи правото на пациентите не само да имат цифров достъп до собствените си здравни данни, но и да контролират как  те се използват, кои части се споделят , в кой може да има достъп до здравните им данни и начините за коригиране на неравенствата в здравеопазването.

Дигитализацията на здравеопазването може да донесе огромна полза  за пациентите, но също така има съвкупност от  предизвикателства, които могат да доведат до  неравенство, напрежение в традиционните отношения лекар-пациент, съгласие и етика, като например как изкуственият интелект може да се използва в полза на обществото и т.н. Как можем да гарантираме, че цифровата трансформация на здравеопазването работи за пациентите е основният дебат в EPF.
Европейският пациентски форум 2022 Брюксел
По време на първата пленарна сесия, директорът по политиката на EPF, Кайса Имонен, заедно с лекторите Петер Капитен (Застъпник на пациентите и член на Изпълнителния съвет на Inspire2Live), д-р Мелоди Берно (Френско министерство на здравеопазването), Мартин Доразил (заместник-ръководител на отдел, DG SANTE ) и Дейвид Новило Ортис (Регионален офис на СЗО за Европа) изследват широк спектър от гледни точки от пациентите, Европейската комисия и регулаторните органи.

Паралелната втора сесия е посветена на "Дигитални здравни технологии за справяне с неравенствата в здравеопазването – решения за страни с по-ниски доходи и участие на маргинализирани групи?"

"Можем ли да подобрим равенството в здравеопазването, като намалим неравенствата по отношение на достъпа до цифрови технологии?" - това е докладът на председателят на Българската организация на пациентите с пулмонална хипертония Наталия Маева пред Европейският пациентски форум.

Според доклада здравните неравенства в страните с по-ниски доходи и по-конкретно в маргинализираните групи се случват поради различни социално-икономически причини, много от които са определени на национално и/или регионално ниво. Освен това групи, които вече са обект на неблагоприятни условия и по-лоши здравни резултати, също са обект на цифрово изключване. Поради тази причина тази сесия иска да проучи как чрез намаляване на неравенствата в това, което се отнася до достъпа до цифрови технологии, неравенствата в здравеопазването също могат да бъдат намалени. В допълнение, цифровите здравни технологии могат да бъдат проектирани и приложени специално за посрещане на нуждите на маргинализираните групи в страните с по-ниски доходи.

Ораганизаториет на Конгерса посочват, че имайки предвид опита и поуките, извлечени от онлайн конгреса през 2021 г., тазгодишното събитие включва широка аудитория от представители на пациенти, политици, експерти по здравни системи, представители на здравните професии, учени и представители на индустрията от Европа и извън нея. Събитието се провежда в Брюксел (Белгия), на  23 и 24 юни 2022 г.  дистанционно и на място.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна