Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Орешак откриха 50-ото юбилейно изложение на художествените занаяти

Национално изложение на художествените занаяти и изкуства в Орешак
Снимка: Пламен Христов

Националното изложение на художествените занаяти и изкуство в троянското село Орешак отбеляза 50-годишен юбилей с откриване на ретроспективна изложба "Традиция с бъдеще". На празничното събитие присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Майстори занаятчии от троянския край и страната, етнографи и много гости присъстваха на юбилея на единственото у нас изложение на занаятите. Управителят му Иванка Джабраилова поясни, че ретроспективната

изложба, подредена за юбилея, представя традиционните български занаяти.

"Богата колекция на Националното изложение на художествените занаяти ни дава възможност да проследим развитието на занаятите във втората половина на 20 век, а и в днешно време, защото правим експозиции на съвременните  майстори. Осъзнатото самочувствие на тези хора, че само те могат да дадат душа на топка глина, на къделя вълна, на ока разтопен метал или на парче дърво е съвсем оправдано и е показано в изложбата".

Заместник-кметът на община Троян Розалина Русенова посочи, че мястото, където е построено изложението, не е избрано случайно от майсторите занаятчии.

"Тук в прохладата на Балкана, на земята на Троянския манастир – духовното средище на България, защото сътвореното от майсторите е сътворено от онова, което ни е дала природата, особено в ръцете на майсторите керамици, те са създали нещо, което ние пазим във времето и ще продължим да пазим".

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на празника, подчерта, че националното изложение на занаятите е успяло за 50 години да съхрани българските традиции, а занаятчиите са истински патриоти и родолюбци.

"Които в тези 50 години успяха да съхранят това чудесно българско място. Място, което съхранява нашата родова памет, която съхранява занаятите, а покрай занаятите обичаите и нашите традиции. Всички сме убедени, че тази традиция има бъдеще, докато ние българите предаваме на децата си и на следващите поколения любовта към българското, към нашето изкуство, към всичко онова, което наричаме българска памет".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна