Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 загинали и стотици ранени при поредния щурм на испанско-мароканската граница

Испански специални части контролират границата между Испания и Мароко в северна Африка - 24 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 18 мигранти загинаха и над 300 души бяха ранени при добре организиран масиран опит за насилствено преминаване през граничната ограда между Мароко и автономния испански град Мелийя. Нападението е извършено от повече от 2 000 души, като 130 от тях са успели да влязат в Испания и са настанени в Центъра за временен престой на имигранти.

322-ма души са ранени при опита за незаконно преминаване през границата, като 189 от тях са марокански и испански служители на реда, а останалите 133 са мигранти. По-голямата част са били от Судан, но е имало и много мароканци, въоръжени с ръчно направени ножове, чукове и куки, с които са се закачали за оградата, за да я прескочат.

Преди това са счупили вратата на граничния пункт и при нахлуването на тълпата са сгазени най-малко 5 души, а поне 13 са загинали при падане от стената. По служителите на реда е хвърляна киселина, а те са използвали сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

В Мароко са задържани поне 1 000 души от граничната полиция. Част от пострадалите са настанени в болница. Масовият щурм на границата е бил предварително организиран, а сборният пункт е бил в планините на 20 километро западно от Мелийя.

Премиерът Педро Санчес похвали мароканските сили за сигурност за опита им да спрат заедно с испанците "насилственото и добре организирано" нападение и изрази солидарност с пострадалите агенти. Според него доброто сътрудничество, особено в областта на миграцията е поредното доказателство, че трябва да се поддържат приятелски отношения със съседните държави. Изказването му идва на фона на затоплените отношения с Мароко и на дипломатическа криза с Алжир след решението му да признае мароканския план за автономия на Западна Сахара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени