Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Снимка: архив БНР

С различни инициативи в цялата страна ще бъде отбелязан днешният Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

Според годишния доклад на службата на ООН по наркотиците и престъпността за 2022 година над 200 милиона души по света употребяват наркотици.

Данните в доклада показват, че канабисът продължава да е най-широко употребяван.

През последната година 3,5 милиона възрастни са употребявали кокаин, 2 милиона - амфетамини, а около един милион европейци са употребявали хероин.

В доклада за 2022 година се акцентира на опасностите, произлизащи от производството на нови видове синтетични аналози на вече познати психоактивни вещества.

На пазара се появяват нови субстанции, за чието въздействие няма достатъчно информация, а това означава, че хората, които ги употребяват, вероятно не са наясно какво всъщност приемат.

Друг проблем, посочен в анализа, е нарастващото производство на метамфетамин.

Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите организира днес различни инициативи, в които ще участват доброволци от центъра.

Младежите ще представят авторския мюзикъл "Чисто щастие".

Ще има безплатни консултации на деца, младежи и техните родители, както и на пълнолетни, които имат зависимост към цигари, алкохол, хазарт или наркотици.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.