Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Георги Гьоков плащането на увеличението на пенсиите може да закъснее

Георги Гьоков пристига за заседанието на ИБ на НС на БСП в централата на партията в София, 26 юни 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Социалният министър в оставка и член на Националния съвет на БСП Георги Гьоков коментира, че има вероятност да закъснее изплащането на увеличението на пенсиите за пенсионерите. Причината е в отложените срокове в парламента:

"Вече тотално закъсняваме с графика, защото на 24-ти трябваше да бъде приет на второ четене бюджетът  на Държавното обществено осигуряване, а в понеделник- големият бюджет, но закъсняваме. Това закъснение води до моите притеснения, че НОИ физически няма да може да изплати пенсиите в обичайното време от 7 до 20 юли.

Ако бъде прието, няма проблем, да речем, пенсионерите да получат старите си пенсии през юли, а през август новия размер увеличение - с компенсация или със задна дата разликата от увеличените пенсии за юли.

Но дали е редно, защото хората го чакат и в тия инфлации, сега всеки месец е важен. Не стига, че чакахме юли месец да дойде, ами сега ще чакаме и август да дойде", коментира Гьоков.

Заседанието на Националния съвет на БСП днес трябва да реши по какъв начин ще продължат преговорите за съставяне на ново правителство, мандата за което ще получи "Продължаваме промяната".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна