Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС постигна съгласие за 40 % енергия от възобновяеми източници до 2030

Снимка: Галена Ковчазова

Съветът на ЕС постигна съгласие енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс до 2030 г. да стане 40 на сто. Заложената в момента цел е най-малко 32%. Страните членки ще трябва да увеличат своя национален принос, определен в техните интегрирани национални планове в областта на енергетиката и климата, които ще бъдат актуализирани през 2023 г. и 2024 г., за да постигнат колективно новата цел.

Постигнато е споразумение и за намаляване с 36% на крайното и с 39% на първичното потребление на енергия до 2030 г

Поне 49% на сто от енергията в сградите трябва да бъде от възобновяеми източници.

Производството и използването на енергия представляват 75% от емисиите на ЕС и по-амбициозните цели, договорени днес, ще дадат значителен принос за постигането на общата цел на ЕС за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Освен това, за да се постигне напредък в интегрирането на възобновяемите енергийни източници в секторите, в които то върви по-бавно, Съветът постигна съгласие по по-амбициозни специфични за отделните сектори цели и мерки, придружени от възможности за гъвкавост, които се прилагат например за методите за изчисляване.

Що се отнася до подцелите за транспорта, Съветът въведе възможността държавите членки да избират между:

  • обвързваща цел за намаляване на интензитета на емисиите на парникови газове в транспорта с 13 % до 2030 г. Държавите членки ще разполагат с повече варианти за постигане на тази цел, като например възможност за определяне на диференцирана цел за морския транспорт, при условие че общата цел се постига;
  • или обвързваща цел за най-малко 29 % енергия от възобновяеми източници в рамките на крайното потребление на енергия в транспортния сектор до 2030 г.

Съветът определи обвързваща подцел за биогоривата от ново поколениев дела на енергията от възобновяеми източници, доставяна на транспортния сектор, на 0,2 % през 2022 г., 1 % през 2025 г. и 4,4 % през 2030 г. Що се отнася до възобновяемите горива от небиологичен произход в транспорта (предимно водород от възобновяеми източници и синтетични горива на основата на водород), Съветът постигна съгласие по индикативна подцел от 2,6 %, което съответства на 5,2 %, ако целта бъде постигната по отношение на дела на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление на енергия в транспорта до 2030 г.

Съветът добави горна граница на размера на крайното потребление на енергия в морския сектор, която да бъде включена в изчисляването на специфичните цели на държавите членки в областта на транспорта.

Съветът постигна съгласие за постепенно увеличаване на целите за енергия от възобновяеми източници заотопление и охлаждане със задължително увеличение от 0,8 % годишно на национално равнище до 2026 г. и 1,1 % от 2026 г. до 2030 г. Минималната средна годишна ставка, приложима за всички държави членки, ще бъде допълнена с допълнителни индикативни увеличения или допълващи ставки, изчислявани конкретно за всяка държава членка.

Съветът определи индикативна цел за средно годишно увеличение с 1,1 % на потреблението на енергия от възобновяеми източници в промишлеността. Освен това той постигна съгласие, че 35 % от водорода, използван в промишлеността, следва да бъде от възобновяеми горива от небиологичен произход до 2030 г., а до 2035 г. — 50 %.

Съветът постигна съгласие да определи индикативна цел за поне 49% дял на енергията от възобновяеми източници в сградите.

Съветът постигна съгласие за подсилване на критериите за устойчивост по отношение на биомасата, за да се намали рискът от неустойчиво производство на биоенергия. Съветът добави и мерки за ограничаване на измамите с биогоривата.

Съветът постигна съгласие и за постепенно повишаване на целта за икономии на енергияза крайното потребление на енергия. Държавите членки ще осигурят икономии в размер на 1,1 % от годишното крайно потребление на енергия от 1 януари 2024 г.; 1,3 % от 1 януари 2026 г.; и 1,5 % от 1 януари 2028 г., с възможност за прехвърляне на най-много 10 % от излишъците от икономии към следващия период. Съветът включи възможността в изчисленията за постигане на целта да се отчитат икономиите на енергия, реализирани чрез технологии за изгаряне на изкопаеми горива в промишления сектор в надлежно обосновани случаи, потвърдени от енергийни одити.

Съветът постигна съгласие за специфично задължение публичният сектор да постигне годишно намаление на потреблението на енергия с 1,7 % или, като алтернатива, с поне 1,9 % всяка година, ако се изключат общественият транспорт или въоръжените сили, което ще бъде обвързващо четири години след влизането в сила на регламента, като се започне постепенно с по-големите общини. В допълнение към това Съветът постигна съгласие, че от държавите членки ще се изисква да санират всяка година най-малко 3 % от разгънатата застроена площ на сградите, притежавани от всички равнища на публичната администрация.

Съветът постигна още съгласие, че пропорционален дял от икономиите на енергия в държавите членки ще бъде насочен към уязвимите потребители.

Съветът добави разпоредба относно прозрачността на потреблението на енергия в центровете за данни. От центровете за данни ще се изисква да публикуват информация за своето потребление на енергия всяка година от 2024 г. нататък. Комисията ще изготви публична база данни на ЕС, в която ще се събира информация за потреблението на енергия от центровете за данни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна