Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Руска ракета удари препълнен търговски център в Кременчук, Централна Украйна

Снимка: Ройтерс

Руска ракета удари претъпкан търговски център в централния украински град Кременчук в понеделник, заяви президентът Володимир Зеленски. цитиран от Ройтерс.

Кадри, разпространени от Зеленски, показват огромен огън, бушуващ в обширна сграда и тъмен дим, издигащ се в небето, докато зяпачи стояха отвън.

На този етап Ройтерс не можа да провери достоверността на кадрите.



Зеленски каза, че повече от 1000 души са били в търговския център по време на атаката, като не даде подробности за жертвите, но каза:

"Молът гори, пожарникарите се опитват да потушат огъня, невъзможно е да си представим броя на жертвите“, каза Зеленски в Telegram.

"Безполезно е да се надяваме на благоприличие и човечност от Русия“, написа още Зеленски.

Кметът на града Виталий Мелецки каза, че руският ракетен удар е причинила смърт и наранявания, но не даде конкретни данни за броя на жертвите.

Най-малко двама души загинаха, а 20 бяха ранени при нападението, според заместник-ръководителят на кабинета на украинския президент.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента Зеленски, каза, че девет от ранените са в тежко състояние.

Кременчук, индустриален град с 217 000 жители преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари, се намира на река Днепър в района на Полтава и е мястото на най-голямата петролна рафинерия в Украйна, напомяна Ройтерс.

Съветник на президента Зеленски каза, че Русия е ударила търговския център "само защото иска да убива":

"Кременчук точно сега… Русия умишлено удари търговски център с повече от хиляда цивилни вътре. В средата на деня. Просто защото иска да убива. Да напълним всичко с украинска кръв. РФ – терористична държава. РФ – най-отвратителната война“, каза Михаил Подоляк, като изявлението му беше придружено от видеозапис на запаления търговски център.

"Това не представляваше заплаха за руската армия. Няма стратегическа стойност. Хората искаха само да живеят нормален живот, което толкова ядосва окупаторите. От безпомощност Русия продължава да удря обикновените хора. Напразно е да се очаква, че е разумно или хуманно".

Видеоклипове и снимки, публикувани в социалните медии, показват, че големият търговски комплекс е обхванат от пламъци, докато пожарникари се опитват да го потушат и се виждат цивилни, които бягат от местопроизшествието.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени