Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: От 1 юли минималната пенсия става 467 лв.

| обновено на 28.06.22 в 13:42
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри окончателно от 1 юли минималната пенсия да достигне 467 лева. От тази дата максималната пенсия се покачва до 2000 лева.

От 1 октомври таванът ще се покачи още веднъж - този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

След като парламентът одобри окончателно увеличението на минималната и максималната пенсия от 1 юли, министърът по социална политика Георги Гьоков потвърди, че все още има вероятност да се забави плащането на увеличението.

"И ако това не може да се случи да ги вземат с увеличен размер между 7-и и 20-и, ще се случи малко по-късно – дали през август, дали с допълнителни плащания още през юли."


След окончателното гласуване на текстовете в пленарната зала, те трябва да бъдат утвърдени от президента и обнародвани в "Държавен вестник".

Осигуряването на пари за по-високите пенсионни плащания до края на годината е през трансфер от държавния бюджет, чиято актуализация все още е на етап второ четене в ресорната парламентарна комисия и се очаква утре да влезе в пленарната зала.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна