Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият министър на Шотландия: Планираме втори референдум за независимост на 19 октомври 2023 г.

| обновено на 28.06.22 в 18:22
Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще бъде внесено предложение за провеждане на референдум за независимост на 19 октомври 2023 година. Стърджън направи специално изявление в парламента в Единбург.

Британското правителство твърдо настоява, че сега не е времето за нов референдум.

Стърджън, която също е и лидер на Шотландската национална партия, публикува по-рано този месец първата част от серията документи, в които обосновава защо Шотландия има повод отново да поиска независимост.

На предишния референдум през 2014 година 55% от гласоподавателите гласуваха срещу независимост на Шотландия.

Стърджън твърди, че е получила демократичен мандат за референдум от подкрепящите независимост партии: най-голямата - Шотландската национална партия, и Зелената партия, които имат мнозинство в парламента.

Тя казва, че продължаващите усилия на британското правителство да върви срещу волята на народа ѝ ще отслаби позициите му у дома и на международната сцена.

Никола Стърджън потвърди днес пред депутатите в Единбург плановете си за провеждане на "консултативен референдум" - този  път с повече подробности, включително предполагаема дата.

В парламента ще бъде внесен проектозакон за референдум за независимост с предложение той да се поведе на 19 октомври догодина, като въпросът в него ще бъде: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?"

Първият министър на Шотландия заяви, че шотландският парламент е получил ясен демократичен мандат от гласоподавателите да предостави на Шотландия това право на избор. Тя допълни, че за съжаление британското правителство отказва да се съобразява с шотландската демокрация.

Стърджън каза, че е "готова и има най-добро желание" да преговаря с правителството в Лондон по условията за провеждането на референдума, защото той трябва да бъде законен.

Стърджън отбеляза, че Лондон и Единбург трябва да седнат да се договорят за целия процес, включително по параграф 30, който отключва законовия механизъм за прехвърляне на правомощия на шотландския парламент за провеждането на референдума.

Тя обаче допълни, че няма да позволи "шотландската демокрация да бъде заложник на Борис Джонсън".

Както е известно, Джонсън няма намерение да позволи провеждането на референдума с аргумента, че "сега не е подходящото време за това".

Стърджън каза още, че вече се е обърнала към най-висшия правен служител на Шотландия за проверка във Върховния съд дали шотландския парламент има правомощия за повеждането на вота.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени