Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отзовава 70 руски дипломати

| обновено на 28.06.22 в 21:22
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

България отзовава 70 руски дипломати и дипломатически служители.  Новината беше оповестена от премиера в оставка Кирил Петков, който уточни, че това е станало благодарение на службите.

"Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл", заяви Петков, който дойде в парламента за разговори с парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Петков поздрави службите за добрата работа за установяването на дейността на тези дипломати:

"Които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина".

"Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме", каза още той.

Петков отказа да даде повече информация около дейността на руските дипломати, но уточни, че това са единствено служители на посолството и не са работили в други институции.

"Голяма част от тези хора са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. В неделя очакваме един пълен самолет със 70 места да замине обратно за Москва", добави премиерът в оставка:

"Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един така пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва".

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана днес в Министерството на външните работи, потвърдиха от ведомството.

Там ѝ е била връчена нота за отзоваването на 70-те руски дипломати от мисията на Русия в София. Те трябва да напуснат България до 3 юли.

България отзовава 70 руски дипломати с аргумента да се намали числеността на персонала на руските представителства у нас в граници, които не надвишават тези на българските в Руската федерация. А тя следва да бъде до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, уточняват от МВнР.
Втората причина за искането на България, представено по-рано днес на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, е, че руски служители са осъществявали дейност, определена от български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и окачествявана като заплаха за националната сигурност.

Във вербалната нота, връчена на руската посланичка, се заявява очакването на България Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

70-те руски сътрудници на представителствата на Русия у нас трябва да напуснат България до 24:00 часа на трети юли, посочват от Министерството на външните работи.

Новината предизвика острата реакция на лидера на БСП и внася ново напрежение в средите на управляващата коалиция, чието правителство е в оставка сред гласуван вот на недоверие в парламента и ще преговаря за формирането на нов кабинет. 

Във Фейсбук лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи решението за изгонването на 70-те руски дипломати като безпрецедентно и предупреди, че то ще има дългосрочни последици. "БСП не е съгласна с това решение, то не е вземано от Министерски съвет нито на коалиционен съвет", уточнява Нинова.

Изгонването на 70-те руски дипломатически служители не е било съгласувано с "Демократична България", каза заместник-председателят на парламентарната група Владислав Панев. От формацията обаче нямат нищо против. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени