Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски генерал: Това е нашият момент от 1937 г., не сме във война, но трябва да действаме бързо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания трябва да е готова да действа бързо за предотвратяване на разпространяването на войната в Европа, заяви новият командващ британската армия генерал Патрик Сандърс, като сравни положението с Украйна днес с 1937 година - преди началото на Втората световна война.

Генерал Сандърс говори пред конференцията на мозъчния тръст Royal United Services Institute за плановете си за мобилизиране на армията, на редовната войска, запаса и гражданите, за да бъде спряна руската агресия.

Той подчерта дебело, че британската армия не се мобилизира, за да провокира война: "Това е нашият момент от 1937 година. Ние не сме във война, но трябва да действаме бързо, за да не влезем във война", каза Сандърс.

Правейки това сравнение с Втората световна война, генералът отбеляза, че изборът е подобен на предците ни преди 80 години. И сега, както и тогава, изборът може да има непропорционален ефект върху бъдещето, допълни Ричард Сандърс.

В първата си публична изява новият главнокомандващ каза, че ако има провал при възпирането на агресията, няма да има много добър избор при наличието на вариант за използване на ядрени оръжия.

На същата конференция британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че е много важно да продължат инвестициите в отбраната, за да има реален шанс за справяне със заплахата не само от Русия, но и от Китай и други държави.

Уолъс иска за нуждите на отбраната да се заделят 2,5% от брутния вътрешен продукт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна