Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Георги Господинов гостува в родния Ямбол

Снимка:

След наградата Премио Стрега Еуропео и четения в Рим, Берлин, Цюрих и Варшава писателят Георги Господинов гостува тази вечер в родния си град и ще представи  романа си „Времеубежище“, книгата  „В пукнатините на канона“ – литературни истории, останали малко встрани от канона, както и новия сборник с разкази „Избрани истории“.

Началото на срещата е в 19 ч. в зрителната зала на община Ямбол.

„Имах покани да гостувам в Италия, Германия, Полша и пътувах много  в последно време. Естествено е човек да се връща накрая в родния си град и се радвам, че успях да намеря време да се срещна с моите съграждани. Не съм се връщал в Ямбол от пет години“, каза Георги Господинов часове преди да се срещне с читателите си в града на Диана.

Преди литературната вечер, писателят ще участва в срещата, посветена на  творчеството на ямболската поетеса Мария Вирхов.

Авторът сподели, че много обича срещите с читателите, а те в днешното време на пандемия, война и криза създават малка общност между твореца и аудиторията. Всички имат нужда от такива малки общности и подобни малки събирания. „Хората имат нужда един от друг, да се събират, да си говорят, да черпят сила  от изкуството. А литературата има свойството да събира общности и да придава смисъл и да дава кураж, че това, което е било в миналото ще се превърне рано или късно в книга, в история. И ние ще продължим нататък. Има голяма необходимост точно сега от разказване на истории, защото  в момента това, което ни вълнува – вълнува всички останали. Всички имаме общо усещане за тревожност, а това събира хората. Важно е да останем човеци“, сподели Георги Господинов.

Водещ на вечерта ще бъде ямболският писател Христо Карастоянов.

Цялото интервю с Георги Господинов чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна