Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Христов: Чака ни горещо политическо лято, партиите са тръгнали към избори

Снимка: Радио София

„Все по-горещо ще става на политическата сцена. Чака ни горещо политическо лято“. Така обобщи случващото се в страната доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Поводът е отзоваването на 70 руски дипломати, както и изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че партията спира преговорите с "Продължаваме промяната" за правителство, а левицата ще се върне на масата за преговори, ако Кирил Петков не е премиер. По думите на Нинова, решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно и това е скъсване на дипломатическите отношения.

„Всеки е тръгнал към избори. Тези решения, които се взимат без достатъчно комуникация вътре в коалицията, на практика означават, че всяка от политическите сили – в коалицията и извън нея, се подготвят за избори. По този начин търсят възможност как да сплотят своя твърд електорат и да привлекат периферията“, каза в студиото на Радио София доц. д-р Александър Христов.

По думите му, не е ясно какви ще бъдат краткосрочните и дългосрочните последици от изгонването на руските дипломати. 

„В комуникационно отношение, това изпраща на избирателите, а и на света достатъчно ясни послания по отношение на позицията на страната ни в този конфликт“, добави доц. Христов.

Той допълни, че шансовете на правителството в оставка да сформира ново правителство с тази или близка коалиция намаляват.

Всички действия на партиите в момента, на практика са начало на предизборна кампания, каза още доц. д-р Александър Христов.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с доц. д-р Александър Христов.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени