Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон в Мадрид: Намерихме компромисно решение за спора между България и Северна Македония

| обновено на 30.06.22 в 19:07
Френският президент Еманюел Макрон на срещата на НАТО в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което включва и България, предава БГНЕС.

"Мисля, че намерихме компромисно решение", заяви той по време на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Испания.

Агенцията припомня, че на 29 юни Министерският съвет одобри позиция на България относно предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за обща позиция на ЕС за преговорите за присъединяване на ЕС с Република Северна Македония.

Днес македонското правителство съобщи, че е получило официално текста на френското предложение, което Скопие оценява като възможност за отваряне на широк процес за консултации първо на ниво правителство и коалиционни партньори, а по-късно и с президента на страна, с парламента, опозицията и гражданския сектор, експертите и широката общественост, се казва в изявление на пресслужбата.

От там подчертават, че „решението за нашето бъдеще ще вземем заедно, достойно и в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани”, както беше обещано по-рано.

„Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите“, се казва в изявление на правителството.

По време на пресконференцията на срещата на върха на НАТО в Мадрид Макрон изрази надежда, че "разглеждането на предложението от двете страни през следващите дни ще потвърди" факта, че предложението отговаря на всички чувствителни и за двете страни въпроси.

„Още отсега президентът и премиерът на България потвърдиха, че приемат предложението. Приемането ще изисква консултации в Скопие. Това решение носи предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото“, подчерта френският президент Еманюел Макрон.
Пред телевизия "Сител" президентът на РСМ Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение за преговорната рамка. Те били 2-3, но не искал да ги съобщава преди да ги коментират правителствата на България и на РСМ. Пендаровски каза обаче, че в новия си вариант френското предложение изглеждало далеч по-добро за Скопие.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени